Een bestaand bedrijf overnemen

Het overnemen van een bestaand bedrijf heeft een aantal voordelen ten opzichte van het starten van een ondernemen. Een bestaand bedrijf heeft al een klantenkring opgebouwd, wellicht al ervaren personeel in dienst en bezit misschien ook al machines. Het bedrijf heeft zich meestal al bewezen. Het is dan ook gemakkelijker financiering voor een overname te vinden, dan voor de start van een bedrijf. Al is het wel zo dat het overnemen van een bestaand bedrijf een grotere investering met zich meebrengt. En als het fout gaat, dan zijn de consequenties ook hoger.


Meer ondernemingen in de verkoop

De algemene verwachting is dat er de komende jaar veel ondernemingen in de verkoop gaan. Dat heeft onder andere te maken met de vergrijzing. Dat biedt kansen voor een nieuwe generatie ondernemers. Want uit onderzoek is gebleken dat ondernemers die een bestaand bedrijf kopen meer innoveren en de kans van slagen is op de langere termijn veel groter.

Hoe kun je een bestaand bedrijf kopen?

Allereerst dien je een duidelijke visie te hebben, inzicht in het proces en je dient goed te zien voorgelicht over alles wat erbij komt kijken. Om het bedrijf daadwerkelijk te kopen, zijn er verschillende manieren. Werk je al in het bedrijf dat je wilt kopen? Dan kun je het bedrijf kopen via een Management Buy-Out (MBO). Een andere manier is een Management Buy-in. Daarbij neem je een ander bedrijf geheel of voor een deel over. Je kunt ook kiezen voor een geleidelijke overname, dan neem je een bestaand bedrijf in stappen over.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: