Stappenplan onderneming opzetten

Er komt nogal wat kijken bij het opzetten van een onderneming. Werk volgens een stappenplan om goed voorbereid aan de slag te gaan. Het stappenplan is meteen een goede test hoe je als ondernemer functioneert.

 

 • Stap 1: het idee
  Je hebt een briljant idee voor een onderneming in je hoofd en ziet het al helemaal voor je. Maar kun je het ook omzetten in een concreet plan? Bespreek je idee in eerste instantie met familie en vrienden. Eventueel kun je het ook met een adviseur bespreken. Laat het idee goed rijpen en ga niet te overhaast van start. Misschien vind je je idee over een paar maanden helemaal niet zo interessant meer.
 • Stap 2: het ondernemingsplan
  In een ondernemingsplan maak je je ideeën voor je bedrijf concreet. Je brengt er je eigen kwaliteiten als ondernemer in kaart, doet marktonderzoek, schrijft een plan voor de marketing en je brengt de financiën in kaart. Met een goed ondernemingsplan schep je voor jezelf duidelijke kaders.
 • Stap 3: je bedrijfsnaam
  Misschien heb je je bedrijfsnaam meteen met je idee bedacht. Maar het loont om er goed over na te denken wat een passende naam is. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, roept de juiste associaties op, blijft hangen én maakt duidelijk wat jouw bedrijf te bieden heeft.
 • Stap 4: administratie en belastingen
  Je bent verplicht een administratie bij te houden van de Belastingdienst. Zorg dat je dat meteen goed doet. Je kunt hiervoor een boekhouder of belastingadviseur in schakelen. Periodiek moet je omzetbelasting betalen en eens per jaar inkomstenbelasting.
 • Stap 5: algemene voorwaarden
  Stel algemene voorwaarden. Zo schep je duidelijkheid voor je klanten over een groot aantal zaken, zoals de betalingstermijn. De algemene voorwaarden kun je deponeren bij de Kamer van Koophandel.
 • Stap 6: verzekeringenAls je een onderneming start, neem je risico’s. Tegen veel van die risico’s kun je je verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheid. Welke verzekeringen jij het beste kunt afsluiten, hangt af van je situatie.
 • Stap 7: registreer je bedrijfJe bent als ondernemer verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Gelijktijdig kun je je aanmelden bij de Belastingdienst. Soms moet je je ook registreren bij een product- of bedrijfschap.
 • Stap 8: start en vind klanten!Zonder klanten geen onderneming. Er zijn verschillende manieren om klanten te vinden. Dat kan via je eigen netwerk of koude acquisitie.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: