Wat kun je doen als je gearresteerd wordt in het buitenland?

Als je gearresteerd wordt in het buitenland hoop je dat Nederland een verdrag tot uitlevering heeft gesloten met het desbetreffende land. In alle landen staat de Nederlandse ambassade je bij.

Op dit moment  zitten er ongeveer 2500 Nederlanders in het buitenland in de gevangenis. Zij zijn ook gearresteerd in het buitenland. Drugssmokkel is in de meeste gevallen de reden. De omstandigheden in buitenlandse gevangenissen kunnen bar slecht zijn, maar uitlevering naar Nederland is niet altijd mogelijk.

Welke uitgangspunten gelden er?

Als uitgangspunt geldt dat je berecht wordt in het land waar je de misdaad hebt begaan en bent gearresteerd. Dit uitgangspunt geldt in principe ook voor het uitzitten van je straf.

Een paar scenario’s:

  • Het komt voor dat het een verdachte lukt om te vluchten naar een ander land en daar wordt opgepakt. In dat geval is het goed mogelijk dat de verdachte wordt uitgeleverd naar het land waar de misdaad is begaan.
  • Het is voorstelbaar dat je probeert naar Nederland te vluchten nadat je je schuldig hebt gemaakt aan een strafbaar feit. Dan kan het goed zijn dat het land waar de verdachte de misdaad heeft gepleegd, Nederland verzoekt om uitlevering. Nederland is hiertoe niet in alle gevallen verplicht. Het ligt eraan of Nederland met het land een verdrag om uit te leveren heeft gesloten. In dat geval gelden er andere voorwaarden dan als een dergelijk verdrag niet is gesloten. Wil je weten wat de voorwaarden precies zijn? Verdiep je dan in artikel 5 van de Uitleveringswet.

Landen waarmee Nederland  een vorm van verdrag heeft gesloten:
Albanië, Andorra, Slowakije, Denemarken, Australië, Bahama’s, Argentinië, België, Bosnië, Canada, Cyprus, Duitsland, Estland, Armenië, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Bulgarije, Hong Kong, Ierland, India, Israël, Italië, Kenia, Kroatië, Letland, IJsland,  Liberia, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malawi, Malta, Mexico, Liechtenstein,  Moldavië, Monaco, Nieuw-Zeeland, Oeganda, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Russische Federatie, Noorwegen,  San Marino, Slovenië, Spanje, Suriname, Tanzania, Tsjechië, Turkije, Pakistan,  het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Bij arrestatie in het buitenland kan de ambassade helpen

Neem contact op met de Nederlandse ambassade bij arrestatie. Het kan zijn dat die er niet is in het betreffende land. In dat geval is het raadzaam de ambassade van een ander EU-land te informeren. De ambassade kan je op verschillende manier hulp bieden, zoals bij het vinden van een advocaat. Ook kan de ambassade een belangrijke rol spelen in het contact met je vrienden en familie in Nederland.

Op deze website van de overheid vind je per land een brochure met alle informatie bij arrestatie.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: