Kopen op internet

Je moet op een aantal dingen letten wil je er van verzekerd zijn dat je veilig kunt winkelen in een webwinkel. Een keurmerk is van belang, evenals betrouwbare voorwaarden en persoonsgegevens.
Shoppen in webwinkels is ontzettend handig. Je hoeft geen rekening te houden met openingstijden. Een koop op het internet kun je 24 uur per dagen doen, 7 dagen per week. Maar niet alle online winkels zijn even veilig. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

Keurmerk

Voor je een aankoop ook maar overweegt, is het belangrijk te checken of de webwinkel een keurmerk heeft. Op de webwinkel moet ergens staan vermeld of deze er één heeft. Als je er niet helemaal zeker van bent, kun je op de website van het keurmerk kijken of de desbetreffende webwinkel er daadwerkelijk één heeft. Overigens is het niet zo dat een keurmerk per definitie betekent dat je kunt rekenen op een betrouwbare webwinkel. Het belangrijkste keurmerk is Thuiswinkel Waarborg, dat is een keurmerk om consumenten te beschermen.

Zorg dat je niet teveel betaalt op internet

Over het algemeen zijn internetwinkels goedkoper dan gewone winkels. Immers, de internetwinkels hebben veel mogelijkheden om kosten te besparen en in de beste gevallen wordt die kostenbesparing doorberekend aan jou als klant. In de praktijk blijken de prijzen echter lang niet altijd eerlijk. Een prijsvergelijking is daarom raadzaam voordat je hand de weg vindt naar de bestelknop.

Kosten die erbij komen

Stel, je vindt de staafmixer waar je naar op zoek was voor 5 euro goedkoper dan in de winkel bij jou in je dorp. Dat is dan toch mooi een besparing denk je. Alleen, bij de kassa van de webwinkel ben je ineens 8 euro duurder uit door de verzend- en administratiekosten. Toch maar een fietstochtje naar de winkel in het dorp? Of misschien ook een broodrooster aanschaffen? Want dan kom je volgens de webwinkel onder je verzendkosten uit. Een goede truc! Door de verzendkosten te laten besparen bij grotere aankopen, generen webwinkels veel extra aankopen. Wees je daarvan bewust en kijk altijd naar de totaalprijs van de aankoop die je van plan was te doen. Want straks zit je met een hele reeks huishoudelijke producten thuis waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten.

Veilig betalen

Online kun je vaak op de volgende manieren betalen:

  • Met iDEAL
  • Via een automatische incasso
  • Of met een creditcard

Veilig betalen doe je door:

  • De voorwaarden goed door te lezen.
  • Te controleren of je verbinding maakt met een beveiligde webserver. Dat kun je zien aan het sleuteltje of een gesloten hangslotje in de browser.
  • Controleer of het webadres begint met https in plaats van http.
  • Controleer achteraf je bankrekening.

Zijn de persoonsgegevens op de website correct?

Kun je de adresgegevens van de organisatie achter de webwinkel op de website achterhalen? Controleer of het een bestaand adres is. Als je er twijfels over hebt, ga dan niet over tot de aankoop. Als je bestelling niet ontvangt of het voldoet wellicht niet aan de verwachtingen, dan loop je het risico dat de verkoper onvindbaar is. Vooral bij verkopers uit het buitenland is dat vaak geen sinecure.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Kopen op internet: