Schulden en incasso

Bij het uitblijven van betalingen van rekeningen of belastingaanslagen, kan een bedrijf of instantie een incassobureau inschakelen. Bovenop het verschuldigde bedrag moet je ook nog de incassokosten betalen en vanaf een bepaalde datum wettelijke rente. Als je na de aanmaningen van het incassobureau je schulden nog niet hebt betalen, dan kan de rechter je veroordelen tot het betalen van je schuld plus alle kosten die er zijn gemaakt. Dit vonnis maakt het voor de schuldeiser en het incassobureau mogelijk om dwangmaatregelen te nemen zoals het beslag leggen op een bepaald gedeelte van je uitkering of inkomen, je bankrekening, inboedel of andere bezit, zelfs op je huis.

Wat is de hoogte van incassokosten?

Op 1 juli 2012 is er voor consumenten een wetswijziging ingegaan als het gaat om incassokosten. Er is een maximum ingesteld. De incassokosten moeten worden berekend door een maximumpercentage over het verschuldigde bedrag met een minimum van € 40. Is de vordering hoger, dan is dit percentage lager. Het percentage is trapsgewijs bepaald. Als een incassobureau meerdere vorderingen op je heeft, moeten de incassokosten worden berekend over het totaal van deze facturen. Als je denkt dat een incassobureau te veel incassokosten rekent, dan kun je daartegen protesteren.

Kan er in één keer beslag worden gelegd op je inkomen, bankrekening én bezittingen?

Een schuldeiser mag voor één schuld maar één keer beslag leggen op één van deze zaken. Als er meerdere schuldeisers beslag leggen op je loon, dan moeten zij dit bedrag delen. Sommige schuldeisers hebben voorrang op andere. In alle gevallen moet er rekening worden gehouden met de beslagvrije voet.

Overheidsinstanties hebben geen vonnis nodig om beslag te mogen leggen op je bezittingen

Overheidsinstanties kunnen met een dwangbevel beslag leggen. Dit dwangbevel kun je krijgen als de tijd is verstreken dat je bezwaar kunt maken op een vordering en ook niet meer in beroep kunt gaan. Overheidsinstanties zijn onder andere: de Belastingdienst, het Centraal Justieel Incasso Bureau, Diens Uitvoering Onderwijs, Gemeenten, Kamer van Koophandel, Sociale Dienst en de Sociale Verzekeringsbank.

Met je schulden aan de slag voordat het uit de hand loopt

Uiteraard is het raadzaam om het niet zover te laten komen dat er beslag wordt gelegd op je inkomen of eigendommen. Zorg dat je overzicht houdt. Vaak zijn schuldeisers wel bereid om betalingsregelingen te treffen om je schulden af te betalen. Kom je er niet alleen uit, dan kun je via de gemeente ondersteuning krijgen.

 

 

 

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: