Famillie

Het familierecht is een onderdeel van de wet waarin zaken zoals geboorte, afstamming, huwelijk, familiebetrekkingen en echtscheidingen worden behandeld. Het personen- en familierecht beslaat ongeveer de helft van alle procedures in het Nederlandse recht. Het erfrecht is een apart onderdeel van het recht.

Schulden

Schulden zijn heel gebruikelijk in onze maatschappij. Een hypotheek of lening afsluiten is niet bijzonder. In veel gevallen wordt deze schuld probleemloos afgelost. Echter, er zijn veel mensen die de maandelijkse lasten niet meer kunnen voldoen. Als de achterstand zo groot is geworden dat je er zelf niet meer uit kan komen, dan kan je ervoor kiezen om schuldhulpverlening in te schakelen. Lukt het je niet om zelf van je schulden af te komen en lukt het ook niet met hulp van de schuldhulpverlening, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing: wet schuldsanering natuurlijke persoon. Er zitten voor- en nadelen aan de WSNP. Indien ook de WSNP geen uitweg heeft geboden, kan je een faillissement aanvragen. Er kan ook een faillissement voor jou aangevraagd worden door een ander. Er wordt een curator aangesteld door de rechter die jouw financiële zaken overneemt.

Samenwonen

Als je gaat samenwonen met een partner, dan moet je een aantal dingen regelen. Je kan ervoor kiezen om een samenlevingscontract af te sluiten. Indien je dat niet doet, is er niks geregeld. Een andere optie is om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Kinderen geboren binnen een huwelijk hebben automatisch een juridische vader en een – moeder. Bij een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap is daarvoor eerst erkenning door de vader voor nodig.

Uit elkaar

Je hebt besloten om te gaan scheiden. Er komt veel op je af: wat moet er geregeld worden? Misschien kan mediation helpen om de zaken met je partner goed af te ronden. Waarschijnlijk zal een van de partijen alimentatie gaan betalen aan de andere partner. Er is een verschil tussen partneralimentatie en kinderalimentatie.

Erfenis

Er moet veel geregeld worden als een familielid of geliefde overlijdt. Naast de praktische zaken dient u ook de juridische zaken goed af te wikkelen. De erfenis is een belangrijke kwestie. Bezittingen en schulden kunnen worden geërfd. Er moet worden gekeken of de overledene een testament heeft opgesteld. Bij aanwezigheid van een testament worden de bezittingen verdeeld zoals beschreven in het testament. Bij ontbreken van een testament bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Famillie:
Onafhankelijk. Transparant. Eerlijk.