Schulden

Schulden zijn heel gebruikelijk in onze maatschappij. Voorbeelden van kredieten die we heel normaal vinden om af te sluiten zijn een hypotheek, een lening voor de aanschaf van een auto of een studieschuld. Een schuld wordt problematisch als je het bedrag niet langer kunt aflossen, bijvoorbeeld omdat je je baan kwijtraakt of gaat scheiden. Ook schulden naast de ‘normale’ schulden kunnen gauw problemen opleveren. Een kredietlimiet op je rekening loopt vaak snel op. Koop je veel spullen op afbetaling, dan ben je vaak per maand ook meer kwijt dan je denkt. Schulden groeien als mensen geen overzicht hebben over hun bestedingspatroon en geld blijven uitgeven.

Je schulden oplossen

Om je schulden af te betalen, kun je beginnen met bezuinigen en het treffen van betalingsregelingen met je schuldeisers. Als je er zelf niet uit komt of deze maatregelen helpen niet voldoende, dan kun je terecht bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Ook is het mogelijk dat de Wet Schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) een uitkomst voor je kan zijn.

Gemeentelijke schuldhulpverlening

Gemeenten hebben met de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening expliciet de verantwoordelijkheid om schuldhulpverlening te bieden. Wat gemeenten moeten bieden:

  • Een individueel plan opstellen voor iedereen die zich meldt met een hulpvraag. Het doel van dit plan is om de schulden op te lossen en nieuwe schulden te voorkomen.
  • De gemeente moet goede kwaliteit leveren. De gemeenteraad ziet hierop toe.

Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)

Lukt het je niet zelf om je schulden op te lossen en biedt de gemeentelijke schuldhulpverlening ook geen uitkomst, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing.  Meestal wordt het wettelijke traject via de Wsnp voorgesteld. De gemeente dient hiertoe een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. Voordelen Wsnp:

  • De afspraken met je schuldeiser worden met de bewindvoerder gemaakt. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over deurwaarders en rekeningen die maar blijven binnen komen.
  • Je krijgt veel ondersteuning om je financiële leven weer op orde te krijgen. Hierbij wordt vooral gekeken hoe je niet meer in deze situatie terecht komt.
  • Als je het hele Wsnp-traject hebt doorlopen, is de kans groot dat de resterende schulden kwijtgescholden worden. Dan kun je met een schone lei beginnen.

Nadelen Wsnp:

  • Je moet leven van een minimumbedrag.
  • Als je een eigen woning hebt, dan is de kans groot dat je deze moet verkopen. Er wordt wel gezorgd voor een huurwoning waardoor je iedere maand minder vaste lasten hebt.
  • Je moet bereid zijn om op alle aspecten in je leven te bezuinigen. En mooie spullen moet je willen verkopen. Het gaat erom zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen.

 

 

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's:
Onafhankelijk. Transparant. Eerlijk.