Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

De meeste mensen hebben niet zoveel geld achter de hand dat ze een schadeclaim uit eigen zak kunnen betalen. Het is daarom verstandig om je te verzekeren tegen kosten waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden. Dit kan met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze verzekering dekt de kosten voor schade aan personen en aan zaken waarvoor je aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als iemand door jou toedoen gewond raakt of zijn spullen raken beschadigd. Je bent echter ook verzekerd voor zaken waar je niets aan kunt doen. Als je waterleiding springt en de buren hebben hierdoor schade, dan kun je daar niks aan doen, maar ben je wel aansprakelijk. De AVP dekt niet de schade die met opzet is veroorzaakt, zoals vandalisme of als je onder invloed was van drugs of alcohol. De verzekering dekt de schade ook niet wanneer er sprake is van groepsaansprakelijkheid. Als je deel uit maakt van een groep die schade veroorzaakt is, wordt dit groepsaansprakelijkheid genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af dan kun kiezen voor een gezinsdekking of voor een dekking voor alleenstaande. Bij een gezinsdekking zijn thuiswonende kinderen altijd automatisch meeverzekerd, ongeacht hun leeftijd. Daarnaast vallen ook de kinderen die niet meer thuis wonen vanwege studie of stage onder de verzekering. De aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen op andere punten onderling echter wel veel verschillen. Het is verstandig om niet alleen op premie te vergelijken, maar ook op de dekking. Allereerst is het verzekerde bedrag belangrijk. De Consumentenbond adviseert om te kiezen voor een verzekerd bedrag van minimaal 1 miljoen euro. Je kunt je echter ook voor hogere bedragen, zoals 1,5 miljoen of 2,5 miljoen euro, verzekeren. Het eigen risico is bij de meeste verzekeraars standaard 0 euro. Bij enkele is er wel de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen, maar dat levert slechts enkele euro’s korting op de jaarpremie op. He Het is daarnaast belangrijk na te gaan welke schade wordt gedekt. Denk aan schade die kinderen veroorzaken op een oppasadres of tijdens sport- en spelactiviteiten.

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

De AVP wordt vaak verward met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA). Dat is onterecht, omdat de AVP niet verplicht is en de WA-verzekering wel. Onder de dekking van de AVP valt niet de schade die wordt veroorzaakt door motorrijtuigen, caravans, vaartuigen waar je een vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen. De WA-verzekering dekt de kosten hiervan wel. Als bezitter van een motorrijtuig ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer of zelfstandige kun je aansprakelijk gesteld worden door een ontevreden klant. Hij vindt bijvoorbeeld dat je onjuiste adviezen hebt gegeven, gebrekkige producten of diensten hebt afgeleverd of iets belangrijks over het hoofd hebt gezien. Deze aansprakelijkheid wordt ook wel beroepsaansprakelijkheid genoemd. De algemene voorwaarden bieden niet altijd voldoende bescherming. Een belangrijke reden om je te verzekeringen met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is dat een procedure gestart door een ontevreden klant hoge juridische kosten met zich meebrengt. De verzekering dekt daarom vaak niet alleen de vermogensschade van opdrachtgevers en derden, maar ook de kosten van verweer, wettelijke rente en ondersteuning bij de verdediging van je belangen, bijvoorbeeld bij smaad en laster. Voor sommige beroepen, zoals voor financieel adviseurs, is de BAV verplicht.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere verzekering die belangrijk is voor bedrijven op gebied van aansprakelijkheid is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).  Deze verzekering dekt de schade (materieel en letselschade) die aan personen of zaken is toegebracht door de ondernemer of zijn werknemers. Dit kan schade zijn aan derden, maar ook schade die werknemers onderling toebrengen en de schade opgelopen door werknemers tijdens het werk. Daarnaast wordt ook milieuschade door het plotseling vrijkomen van schadelijke stoffen gedekt. De verzekering dekt de kosten als er geen sprake is van schade aan personen of zaken, hiervoor moet de beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden aangesproken. De premie voor de AVB wordt berekend over de omzet en/of het WW-jaarloon en is afhankelijk van de werkzaamheden van het bedrijf. Door het eigen risico te verhogen gaat de premie omlaag.[/toggle]

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: