Opstalverzekering

Opstalverzekeringen

Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, dekt de schade aan spullen die aan het huis vastzitten, waaronder de leidingen, het sanitair en de centrale verwarming. Schuttingen en schuren vallen ook onder de verzekering. De oorzaak van de schade kan bijvoorbeeld zijn een brand, inbraak, storm of blikseminslag. Schade door een aardbeving, atoomkernreactie of vulkaanuitbarsting vallen niet onder de dekking van de opstalverzekering.

Je inboedel, oftewel de spullen in huis die je kunt verhuizen, is niet verzekerd met een opstalverzekering. Daarvoor heb je aparte een inboedelverzekering nodig. Het is verstandig een inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Dit voorkomt bij schade de discussie wie moet uitbetalen.

Wie heeft een opstalverzekering nodig?

Eigenaren van een koophuis is het aan te raden om een woonhuisverzekering af te sluiten. De meeste hypotheekverstrekkers hebben ook de eis om deze verzekering te hebben. Het huis is immers het onderpand van de hypotheek, raakt dat beschadigd of zelfs onbewoonbaar dan valt het onderpand weg.

Huurders en eigenaren van een appartement sluiten meestal geen opstalverzekering af. Bij huurders sluit de verhuurder in vrijwel alle gevallen een opstalverzekering af en bij een koopappartement doet de Vereniging van Eigenaren dat. Is je appartement duurder, bijvoorbeeld door een duurdere keuken of badkamer, dan die van de andere eigenaren, dan is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt het ‘eigenaarsbelang’ bijverzekeren. Tot slot dienen eigenaren van een appartement wel zelf een woonhuisverzekering af te sluiten als er sprake is van een ‘slapende’ Vereniging van Eigenaren. Dit komt vrijwel alleen voor bij de oudere en kleine appartementencomplexen.

De verzekerde waarde van een opstalverzekering

Bij een opstalverzekering is de verzekerde waarde altijd de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om de woning opnieuw op te bouwen op dezelfde plek. Op het moment dat de woning totaal verwoest is door bijvoorbeeld een brand, wordt je schadeloos gesteld voor het opnieuw bouwen van de woning.

Het is belangrijk om de juiste herbouwwaarde te verzekeren. Is het verzekerde bedrag lager dan de herbouwwaarde, dan krijg je niet het volledige bedrag vergoed. Je kunt dan alleen het huis opnieuw bouwen als je genoeg eigen vermogen hebt. Verzeker je de herbouwwaarde juist voor een te hoog bedrag, dan krijg je alleen de werkelijke herbouwwaarde vergoed van de verzekeraar. Je betaalt dan dus een te hoge premie voor je woonhuisverzekering. Een hulpmiddel die helpt bij het maken van de berekening is de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars.

Tips bij het afsluiten van een opstalverzekering?

Er zijn twee soorten dekkingen bij de woonhuisverzekering: de extra uitgebreid dekking en de allriskdekking. Het grote verschil is dat de extra uitgebreid dekking alleen uitkeert bij voorvallen die in de polisvoorwaarden gedekt staan en de allriskdekking keert bij alle schadegevallen uit, tenzij het is uitgesloten in de voorwaarden. Deze laatste dekking is vaak ruimer, maar het is verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden en uitsluitingen. Het verschil met een extra uitgebreid dekking kan door veel uitsluitingen alsnog erg klein zijn.

Er zijn nog een aantal zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een opstalverzekering. Kijk bijvoorbeeld in de voorwaarden of het glas standaard is meeverzekerd of dat je hiervoor een losse module kunt afsluiten. Ook de fundering en ‘aard- en nagelvaste’ zaken aan de buitenkant van de woning, zoals antennes, zonweringen en vlaggenmasten, worden niet door iedere verzekeraar automatisch meeverzekerd. Tot slot is het belangrijk regelmatig de herbouwwaarde van de woning te berekenen om onderverzekering te voorkomen. Door prijsstijgingen van materiaal en arbeid kan de herbouwwaarde van de woning stijgen.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: