No cure no pay en letselschade

Vanaf 1 januari 2014 is er een vijf jaar durend experiment waarin advocaten bij letselschadezaken mogen werken op basis van no cure no pay: dit betekent dat je alleen hoeft te betalen voor de advocaat wanneer je de zaak wint. Voordat de letselschadeadvocaat aan de zaak begint, spreken jullie af wat je betaalt als de zaak gewonnen wordt, zoals een uurtarief en/of een percentage van de letselschadevergoeding. Juristen bij letselschadebureaus die niet als advocaat staan ingeschreven mogen al op basis van no cure no pay werken.

Wanneer loont het om met een advocaat of jurist een no cure no pay afspraak te maken en wanneer kun je beter een uurtarief afspreken?

Zeker van je zaak?

Een advocaat of jurist neemt een risico door alleen een rekening te sturen als de zaak succesvol is afgerond. Win je de zaak, dan betaal je vaker een hoger tarief dan wanneer je ook betaalt wanneer de zaak niet wordt gewonnen. Wanneer je vrij zeker bent dat je de zaak gaat winnen, dan is het niet verstandig een no cure no pay regeling te treffen, je bent dan waarschijnlijk duurder uit dan wanneer je afspreekt het uurtarief te betalen.

Aansprakelijkheid vaststellen bij letselschade

In letselschadezaken waarbij de aansprakelijkheid nog vastgesteld moet worden,  is het vaak wel verstandig om een advocaat op basis van no cure no pay in te schakelen. De uitkomst van de zaak is nog onzeker en zo hoef je niet op te draaien voor de kosten van de advocaat als je de zaak verliest.

Voordelen no cure no pay

  • het de drempel verlaagt om een advocaat of jurist in te schakelen. De advocaatkosten kunnen een drempel zijn als het niet zeker is of een zaak gewonnen wordt.
  • een advocaat wordt geprikkeld om een stapje extra te zetten, hij heeft er immers voordeel bij dat de zaak gewonnen wordt.

Nadelen no cure no pay

De nadelen van de no cure no pay afspraak zijn dat:

  • Het belang van de advocaat erg groot is bij de zaak. Het kan voorkomen dat hij te lang doorprocedeert of dat moeilijke zaken al direct worden afgewezen.
  • Kosten kunnen hoog oplopen bij het winnen van een zaak.

Om te voorkomen dat een advocaat buitenproportionele vergoedingen vraagt en je als cliënt niets overhoudt aan de zaak, mogen advocaten niet meer dan 25% van het toegekende schadebedrag in rekening brengen. Spreek je af dat de advocaat ook de kosten voor het opvragen van medische informatie, een letselschadeexpert en andere bijkomende kosten voor zijn rekening neemt, dan mag de advocaat tot een maximum van 35% van de totale letselschadevergoeding in rekening brengen.

Het is dus afhankelijk van de zaak of een no cure no pay regeling voordelen biedt. Laat je daarom goed adviseren over je kansen in de zaak en of de juridische kosten eventueel op de tegenpartij verhaald kunnen worden.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: