Letsel na een verkeersongeval

Na een verkeersongeval kun je materiële schade hebben aan je auto, fiets of brommer. Daarnaast kun je letselschade oplopen, bijvoorbeeld door botbreuken of een whiplash. De kosten na een verkeersongeval kunnen voor een slachtoffer hoog oplopen. Allereerst zijn er natuurlijk medische kosten, maar het kan ook zijn dat je hulp nodig hebt in en rond huis of dat je inkomsten teruglopen door het ongeval. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeluk, dan heb je daarom vaak recht op een schadevergoeding. Daarnaast kun je ook recht hebben op smartengeld, als compensatie voor de immateriële schade zoals verlies van levensvreugde.

Vaststellen letsel

Het is belangrijk dat je letsel snel na het ongeluk wordt vastgesteld door een medisch specialist. Een gebroken arm of been is eenvoudig vast te stellen, maar nekletsel of een whiplash kan lastiger zijn. Het kan ook zijn dat er pas enkele dagen na het ongeluk klachten optreden. Op dat moment is het belangrijk om zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen. Ditzelfde geldt op het moment dat je psychische klachten hebt na het ongeluk zoals slaapproblemen, verkeersangst of flashbacks. De kosten voor een medische behandeling worden over het algemeen vergoed door de zorgverzekering. Wanneer niet alle gemaakte kosten door de verzekering worden gedekt, dan kun je de kosten verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

Aansprakelijk stellen

Schakel al snel na een verkeersongeval een specialist in op het gebied van letselschade. De rechtshulpverlener kan dan actie ondernemen om een schaderegeling te treffen, door bijvoorbeeld bewijsmateriaal te verzamelen en de verzekering van de tegenpartij op de hoogte te stellen. Bestuurders van motorvoertuigen zijn wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Blijkt de tegenpartij toch geen verzekering te hebben, dan kun je het Waarborgfonds Motorverkeer aanspreken. Is de aansprakelijke tegenpartij een voetganger of fietser, dan spreek je hem rechtstreeks aan. De voetganger of fietser kan zelf bepalen of hij zijn eventuele particuliere aansprakelijkheidsverzekering aanspreekt.

Conflict over aansprakelijkheid

Het kan zijn dat jullie het niet eens worden over de aansprakelijkheid of de hoogte van het schadebedrag. Het is dan mogelijk om de zaak voor te leggen aan de rechter via een civiele procedure. Het is echter ook mogelijk om via mediation tot een oplossing te komen. Dit betekent dat een neutrale bemiddelaar de partijen helpt om samen een oplossing te vinden voor het probleem. Het voordeel is dat mediation vaak sneller en goedkoper is dan een gerechtelijke procedure.

Schadevergoeding bij een strafzaak

Wanneer er sprake is van een misdrijf kan de Officier van Justitie besluiten om hem voor het verkeersongeval te vervolgen. Binnen een strafzaak kan de rechter uit zichzelf een schadevergoedingsmaatregel opleggen, maar het is ook mogelijk om je als benadeelde partij in de strafzaak te voegen. Je kunt dan een schadeclaim in het strafproces indienen.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: