Wie is na een scheiding aansprakelijk voor de schade die je kind maakt?

Als een kind schade maakt aan spullen van anderen of schulden maakt met bijvoorbeeld zijn mobiele telefoon, kunnen de ouders daarvoor aansprakelijk worden gehouden. Of de ouders aansprakelijk zijn, hangt van een aantal factoren en de leeftijd van het kind speelt daarin een grote rol. Maar wie van de ouders is aansprakelijk als je als ouders gescheiden leven of gescheiden zijn?

Wanneer kan er gesproken worden van aansprakelijkheid voor schade?

De aansprakelijkheid van schade is afhankelijk van het antwoord op vragen als: was er opzet in het spel? Was het kind schuldig voor de schade? Kan er worden gezegd dat het kind handelingsbekwaam was? In dat geval speelt de leeftijd van het kind een belangrijke rol en daar komt om de hoek kijken dat de ouders aansprakelijk kunnen worden gehouden.

  • Jonger dan 14 jaar: de ouders zijn aansprakelijk.
  • 14 of 15 jaar: de ouders zijn aansprakelijk tenzij ze kunnen aantonen dat ze het gedrag van hun kind echt niet hadden kunnen verhinderen.
  • 16 of 17 jaar: kinderen van 16 of 17 jaar zijn in principe zelf aansprakelijk. De ouders zijn dat pas in de tweede plaats.
  • 18 jaar of ouder: ouders zijn niet meer aansprakelijk voor de schade die hun kind veroorzaakt. In de praktijk blijkt daar veel misverstand over te bestaan. Veel mensen denken dat de grens 21 jaar is, maar die heeft op andere zaken betrekking.

Welke ‘ouders’ zijn aansprakelijk?

Met ‘ouders’ worden,  in bovenstaande tekst, de volwassenen die het ouderlijk gezag over het kind hebben bedoeld. Het kan zijn dat de rechter na de scheiding een één-oudergezag uitspreekt of dat er na een scheiding daarnaast ook een voogd is aangewezen. Deze ‘ouders’ zijn aansprakelijk voor de schade die hun kind veroorzaakt.

2 aansprakelijkheidsverzekeringen nodig

Als gezin heb je vaak één aansprakelijkheidsverzekering. Na de scheiding hebben beide ouders echter een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Onderling moet worden afgesproken bij wie het kind wordt meeverzekerd. In geval van schade zal deze ouder het op zich moeten nemen om de schade af te handelen.

Wetsvoorstel verruiming aansprakelijkheid ouders

Op dit moment wordt er door de Tweede Kamer gediscussieerd over een wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Oskam om de aansprakelijkheid van ouders te verruimen. Daarbij streeft Oskam ernaar dat de ouders ook bij kinderen ouder dan 14 jaar aansprakelijk mogen worden gehouden.