Je kind erkennen terwijl dat al door een andere vader is gedaan

Stel, je hebt een zoon van 4 jaar oud. Gedurende de relatie met zijn moeder heb je het kind nooit officieel erkend. Dus hoewel je de biologische vader bent, ben je niet de wettelijke vader. Nu je geen relatie meer hebt met de moeder, wil je alsnog ook de wettelijke vader van je zoon worden. Maar dan blijkt dat de nieuwe vriend van de moeder jullie zoon al heeft erkend. Kun je dit ongedaan maken?

Toestemming van de moeder nodig

Je kunt de erkenning van een kind ongedaan maken als je dit de rechtbank verzoekt. Maar zo’n verzoek wordt niet automatisch toegewezen, ook al ben jij de biologische vader van je kind en de nieuwe vriend van de moeder is dat niet. Om als biologische vader je kind te erkennen terwijl je niet gehuwd bent met de moeder, heb je toestemming van de moeder nodig.

Je kind erkennen als de moeder níét toestemt

Als de moeder niet toestemt, dan is het mogelijk de rechtbank te verzoeken om vervangende toestemming. Als een ander jullie zoon al heeft erkend, is er wel een probleem. Want er kan maar één erkenner zijn. Om vervangende toestemming te kunnen krijgen, moet de erkenning van jouw kind door de ander eerst ongedaan worden gemaakt. Ook hiertoe kun je een verzoek indienen. De rechtbank zal dan onderzoeken of de moeder misbruik heeft gemaakt van haar positie door haar nieuwe vriend haar toestemming te geven en jouw belangen als biologische vader te schaden. Dit is nogal een aantijging en moet aangetoond kunnen worden. De rechtbank neemt alle omstandigheden onder de loep. De hechtheid van de band tussen de erkenner en het kind speelt een rol. Daarnaast speelt de duur van de periode waarin er een vervangende erkenning is gevraagd een rol.

Tip: kom zo snel mogelijk in actie als de nieuwe vriend van de moeder je kind erkent om zelf dit recht te kunnen behouden. Nog beter is het natuurlijk om meteen je kind te erkennen als het geboren wordt en je niet gehuwd bent.