Kinderen beter beschermd bij vechtscheiding

Kinderen zijn vrijwel altijd slachtoffer als hun ouders bij een scheiding het niets eens kunnen worden over de verdeling van de opvoeding en verzorging of wanneer ouders ruzie blijven maken. Om te voorkomen dat kinderen de dupe worden van de vechtscheiding van hun ouders hebben Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een aantal plannen gemaakt om kinderen beter te beschermen.

Pilot preventieve hulp

Door de plannen van Teeven en van Rijn wordt het voor (overheids-) instanties beter mogelijk om problemen vroeg te signaleren en te stoppen met als doel de positie van kinderen in een vechtscheiding te verbeteren en de schade voor de kinderen tot een minimum te beperken. Centraal in de plannen staat een preventief hulpaanbod bij scheiding door gemeenten. Om te zorgen dat hulpverleners beter leren omgaan met een gezin waar een escalatie van de scheiding dreigt of speelt, komt Jeugdzorg Nederland daarom met een handboek. Het doel is dat hulpverleners op tijd aan de bel trekken om schade bij de kinderen te voorkomen of te beperken. De rechtspraak wil daarnaast starten met twee pilots waarin één rechter de hele echtscheidingsprocedure behandelt.

Voorlichtingscampagne

Ouders en het sociale netwerk van de ouders en kinderen worden aangesproken in een voorlichtingscampagne om op tijd aan de bel te trekken bij een scheidingdie uit de hand te lopen en zo schade te voorkomen of beperken. Een online workshop door kinderen voor ouders, moet daarnaast de stem van het kind versterken. De inzet van de bijzondere curator wordt ook verbeterd. Een bijzondere curator wordt ingezet om op te komen voor de belangen van het kind, door te bemiddelen, adviseren of procederen.

Vechtscheiding

Bij een echtscheiding met kinderen in het spel, moeten goede afspraken gemaakt worden over de omgang en opvoeding van de kinderen. Wanneer ouders niet meer instaat zijn om het belang van hun kinderen voorop te stellen, wordt er gesproken van een vechtscheiding. Het gevolg van de problemen van de ouders kan zijn dat het kind in een loyaliteitsconflict belandt en/of één van de ouders niet of nauwelijks meer ziet. Kinderen waarbij de ouders ook na de scheiding ruzie maken, hebben daarnaast een verhoogd risico op emotionele problemen, slechte prestaties op school en ze hebben later vaker problemen met het aangaan van relaties.