Problemen bij partneralimentatie

Als je gaat scheiden is de kans groot dat je alimentatie moet betalen. Een probleem dat zich vaak voor doet bij partneralimentatie is dat de alimentatieplichtige partner niet aan de betalingsplicht voldoet. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De alimentatieplichtige partner is het niet eens met de hoogte van het alimentatiebedrag
  • De alimentatieplichtige partner is het niet eens met de manier van besteding van het geld
  • De alimentatieplichtige partner heeft geldproblemen en kan het bedrag dus niet betalen
  • De alimentatieplichtige partner heeft een nieuwe partner die zich in de kwestie mengt

Afkopen partneralimentatie

Er kan ook gekozen worden voor het afkopen van de partneralimentatie. In dat geval betaalt de alimentatieplichtige partner in één keer het hele bedrag aan alimentatie waar de behoeftige partner recht op heeft. Dit voorkomt problemen met betrekking tot het niet betalen van de alimentatie. Maar ook aan het afkopen van partneralimentatie zitten nadelen.

  1. Het afkopen van partneralimentatie zorgt ervoor dat er geen contact meer hoeft te zijn omdat de financiële zaken al afgehandeld zijn. Een nadeel van het in één keer betalen van het bedrag is dat het betaalde geld niet meer teruggevorderd kan worden. Als de behoeftige partner dus een nieuwe partner krijgt kan deze partner meegenieten van het geld. Bij een normale alimentatieregeling zou in zo’n geval de alimentatieplicht vervallen.
  2. Bij het afkopen van de partneralimentatie moet de alimentatieplichtige partner ineens een groot bedrag betalen aan de behoeftige partner. Een nadeel is dat het kan zijn dat hiervoor geleend moet worden. Daarnaast is voor de behoeftige partner een nadeel dat over het ontvangen bedrag in één keer inkomstenbelasting betaald moet worden.
  3. Bij een normale alimentatieregeling kan de hoogte van de alimentatie steeds aangepast worden. Hierbij wordt rekening gehouden met veranderingen in de financiële situatie, zowel aan de kant van de behoeftige partner als aan de kant van de alimentatieplichtige partner. Als de partneralimentatie in één keer afgekocht is dan kan dit achteraf niet meer gewijzigd worden, het bedrag is voldaan, veranderende omstandigheden doen er dan niet meer toe.

Bij een normale alimentatieregeling komt het vaak voor dat de partneralimentatie niet betaald wordt. Met het afkopen van de alimentatie haal je dit probleem weg, maar ook bij deze regeling zijn er nadelen. De kunst is dus om de regeling te kiezen die voor beide partners goed werkt. Om er samen goed uit te komen en om goede afspraken te kunnen maken kan het handig zijn om een deskundige in te schakelen.