VVD & PvdA: “Alimentatie hangt af van zorg voor kind”

Regeringspartijen VVD en PvdA willen met een nieuwe wet vastleggen dat de alimentatie niet langer automatisch betaald wordt door de ouder die het meest verdient, maar dat ook de zorg voor het kind wordt meegenomen in deze overweging. Ouders die veel voor hun kind(eren) zorgen, hoeven dan dus minder alimentatie te betalen. De regels worden hiermee volgens de partijen duidelijker en rechtvaardiger.

De regeling zoals nu is te ingewikkeld, en zorgt voor onvrede bij veel alimentatiebetalers. Als meestverdienende ouder betaal je alimentatie, hoewel het huidige beleid er geen rekening mee houd in welke mate je voor de kinderen zorgt. Door het systeem gemakkelijker, en vooral: transparanter, te maken, weet elke partij waar deze aan toe is, wat het kind uiteindelijk ten goede komt. Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam eerder liet zien dat 64% van de gescheiden ouders geen idee heeft hoe de alimentatie berekend wordt.

Zelf je alimentatie berekenen

Kamer wil proef met 'no cure, no pay'

Volgens initatiefnemende Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) is deze wetgeving niet meer van deze tijd. Ouders zouden zelf, met een rekensysteem (dat je hier kunt testen), eenvoudig zelf berekenen wat er betaald moet worden.

Zoals we al schreven zorgt het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan voor veel problemen bij partners in scheiding. Ouders zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen, waarin afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd worden. Vanaf nu willen de VVD en PvdA dat de alimentatieplicht geldt tot 18 jaar in plaats van 21 jaar, en voor studerende kinderen tot 23 jaar.

Verkiezingen 18 maart

De initiatiefnemers hebben vooralsnog een meerderheid in de Tweede Kamer, maar de verkiezingen van 18 maart zullen bepalen hoe dit tijdens de afhandeling van het wetsvoorstel ligt. Wanneer de regels dan in zullen gaan, is nog onduidelijk. Een wetsvoorstel en de behandeling hiervan duurt meestal ongeveer een jaar.