Scheiding brengt meer 45-plussers in schuldsanering

Wat betreft schuldsanering was 2014 een goed jaar: cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) laten zien dat voor de derde keer op rij minder mensen de schuldhulp aanvroegen. Maar, daarentegen, het aantal mensen van 45 jaar of ouder in de financiële problemen, lijkt alleen maar te stijgen.

Meer scheidingen, langer zonder baan

Volgens het CBS is een deel van deze toename toe te schrijven aan vergrijzing: meer mensen in de hogere leeftijdscategorie (in vergelijking met 2002), zorgt voor meer schuldsaneringen in die sectie. Maar het aandeel 45- tot 55-jarigen groeide minder hard dan het aantal 45- tot 55-jarigen met een saneringstraject. Het onderzoeksbureau ziet echtscheidingen en forse inkomstendalingen (door bijvoorbeeld langdurige werkloosheid) daarom als de grootste redenen voor de saneringstrajecten van 45-plussers. Mensen in deze leeftijdscategorie scheiden vaker dan de jongere garde, en zijn vaker voor een langere termijn werkloos.

cbs

Van een kwart naar de helft

In 2014 kwamen 12.300 particulieren en zelfstandig ondernemers in de schuldsanering terecht, een daling van 1% ten opzichte van 2013. Een kleinere daling dus dan dat we de jaren daarvoor gezien hebben. Vanaf 2012 daalde het aantal toelatingen tot de schuldsanering drastisch, doordat mensen sindsdien eerst een (strenger) traject bij de gemeente moeten doorlopen alvorens ze bij de rechter terecht kunnen komen.

Van de nieuwe schuldsaneringstrajecten is zo’n 47% een 45-plusser, waar dit in 2002 nog maar 26% bedroeg. 45- tot 55-jarigen zijn goed voor 29% van alle nieuwe schuldsaneringen. In totaal zaten eind vorig jaar zo’n 39.000 mensen in de schuldhulp, een aantal dat 2% lager ligt dan eind 2013.