Na scheiding: vaders zien zoons vaker dan dochters

Na een scheiding hebben mannen vaker contact met hun zoon dan met hun dochter, zo blijkt uit onderzoek van de Nuffield Foundation dat werd gepubliceerd door The Guardian. Het onderzoek richt zich op heteroseksuele koppels die uit elkaar gingen voordat de kinderen 11 waren, waarna de kinderen bij de moeder verbleven. 

Het doel was om te kijken waarom vaders vaak binnen twee jaar na een scheiding het contact verliezen met hun kinderen. Hieruit bleek onder andere dat vaders die voor de scheiding actief zijn bij de opvoeding van hun kinderen hun kinderen na de breuk vaker blijven zien. Maar: ze zien hun dochters hierbij minder vaak dan hun zoons.

Vrouwen verliezen zelfvertrouwen

Een ander groot resultaat was dat vrouwen na een scheiding minder overtuigd zijn van hun kunnen als een ouder. Ze beoordelen hun eigen opvoedingsvaardigheden veel slechter dan vrouwen die nog in een relatie zijn. Volgens Tina Haux, een van de onderzoeksters, is het waarschijnlijk dat de schok en het trauma van de breuk zorgen voor de daling in zelfvertrouwen van de vrouwen, met het bijbehorende risico op depressie tot gevolg. Het onderzoek wees bovendien uit dat deze zelfverzekerdheid na verloop van tijd niet terugkomt.

“Het is moeilijk om een alleenstaande moeder te zijn, en hierbij moeten we niet alleen focussen op de mentale gezondheid van de vrouwen. Praktische en psychologische steun is de manier om deze vrouwen de controle over hun leven terug te geven”, aldus Haux.

MenCare

De resultaten behoren tot een project dat gepubliceerd werd voor de campagne MenCare, waarin onder andere wordt ingezoomd op de verschillen tussen mannen en vrouwen over de hele wereld als het gaat om de opvoeding van hun kinderen (The State of the World’s Fathers). Het project stelt dat gendergelijkheid niet zal worden bereikt totdat mannen zich opstellen als volledige co-ouders.

Bekijk hier meer over het project: