Alleenstaande senior gaat minder op vakantie met (klein)kinderen

We schreven vorige week al hoe je kinderen hun verdiende vakantie geeft, ook als je als ouders niet meer samen bent. Dat deze tips niet aan dovemansoren gericht zijn, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds. Hieruit blijkt dat ouderen die een partner hebben aanzienlijk vaker met (klein)kinderen op vakantie gaan dan ouderen die er alleen voor staan.

“Eén op de drie ouderen die niet met hun kinderen op vakantie gaan, zou dit wel graag willen.”
Sabine Lorsheijd van het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds

Uit de enquête die het Ouderenfonds afnam onder 700 ouderen blijkt dat 30% van de ouderen wel eens een weekend weg gaat met de kinderen, en 14% een week of langer op vakantie gaat. Volgens Sabine Lorsheijd van het Ouderenpanel zijn dit over het algemeen de jongere ouderen, die zelf nog mobiel zijn. Bijna de helft van de ouderen gaat níet meer met de kinderen weg, en hieronder vallen dus met name de alleenstaande ouderen.

Liever vrienden dan familie

Wat opvalt is dat veel senioren er liever met vrienden op uit gaan dan met familieleden. Dit soort uitjes worden nog geregeld ondernomen door 83% van de ondervraagden, en 20% van de senioren gaat nog met vrienden op vakantie. Kinderen en broers en zussen staan minder hoog op de ranglijst als het om dit soort activiteiten gaat. Hoewel 90% van de ondervraagden nog broers of zussen heeft, gaat meer dan de helft van de senioren nooit meer met deze familieleden op pad. Dit komt vooral doordat het contact ondertussen verwaterd is, er geen behoefte is aan contact of dat de afstand te ver is.