Paus iets meer pro scheiding

Paus Franciscus heeft de kerkelijke scheidingsregels herzien, waardoor het voor rooms-katholieken makkelijker wordt om na de burgerlijke echtscheiding ook voor de kerk uit elkaar te gaan. Deze ingrijpende verandering is de grootste wijziging in de kerkelijke scheidingsregels in 300 jaar, nadat paus Benedictus XIC in de 18e eeuw aan de procedure gesleuteld had.

De Rooms-Katholieke Kerk ziet een huwelijk streng gezien nog altijd gezien als een verbond dat voor altijd is, en van een daadwerkelijke ‘echtscheiding’ kan dan ook nog steeds geen sprake zijn. Als rooms-katholieke koppels willen scheiden, moeten ze het huwelijk met terugwerkende kracht ongeldig laten verklaren voordat ze kunnen hertrouwen. Maar dit proces is momenteel nodeloos ingewikkeld.

Ongeldig voor de kerk

De echtelijke verbintenis van rooms katholieken kan nietig verklaard worden als twee rooms-katholieke tribunalen constateren dat er factoren zijn waardoor het huwelijk nooit gesloten had mogen worden. Bij dit soort factoren denken we aan psychologische onvolwassenheid, dwang , buitenechtelijke relaties bij sluiten van het huwelijk of het uitblijven van de bereidheid om kinderen te krijgen. Dit proces was volgens veel echtparen en priesters te ingewikkeld, te ouderwets, te traag en te duur. De kerkelijke procedure, die pas na de burgerlijke echtscheidingsprocedure in gang gezet kan worden, kan soms tot anderhalf jaar in beslag nemen.

Het nieuwe ‘scheiden’

franciscusMet de veranderingen in het kerkelijk recht die dinsdag bekendgemaakt werden, heeft paus Franciscus besloten dat slechts één tribunaal een uitspraak hoeft te doen om een huwelijk terug te draaien. Nog eenvoudiger wordt het met de zogenoemde spoedprocedure, waarmee (als de ex-partners het met elkaar eens zijn) ook een bisschop de knoop kan doorhakken.

Advies voor scheiden binnen religie

Scheiden binnen een religie, welke dan ook, kan specifieke geloofgerelateerde problemen met zich meebrengen. Zo kan de scheiding voor de een sterker als een schending van het huwelijks verbond voelen dan voor de ander. Een mediator die kennis heeft van jullie religie én van echtscheidingsprocedures kan jullie bijstaan in dit proces, en kan op deze manier helpen om mensen met verschillende normen en waarden tot respectvolle compromissen en afspraken te brengen.