Twee keer zo veel wanbetalers alimentatie

Tussen 2008 en 2014 is het aantal mensen dat geen alimentatie meer betaalt met ongeveer 90% gestegen, bijna een verdubbeling. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), de instantie die bij achterstallige alimentatie bemiddelt en, uiteindelijk, tot inning overgaat.

Waren het in 2008 nog 7706 gevallen waarin het LBIO achter de wanbetaler aan moest, in 2014 is dit aantal inmiddels gestegen tot 14.512 zaken. De overheidsinstantie krijgt steeds meer verzoeken van mensen die geen of te weinig alimentatie van hun ex-partner ontvangen, waarvan bijna 82% van de zaken betrekking heeft op kinderalimentatie. De overige 2.650 aanvragen gaan over partneralimentatie.

Topjaar in 2013, maar niet voor Staphorst

Hoewel het aantal wanbetalers verdubbeld is, was 2014 niet het jaar met de meeste aanvragen. Na het topjaar in 2013, waarin de LBIO 15.660 aanvragen registreerde, is er een lichte daling ingezet, voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. En dat is positief voor alimentatiegerechtigden, met name de ex-partners die recht hebben op partneralimentatie. Want waar kinderalimentatie gemiddeld rond de €200 per maand ligt, tikt de partneralimentatie gemiddeld bijna de €800 per maand aan.

In de gemeente Staphorst (Overijssel), bekend als één van de meest kerkelijke gemeenschappen van Nederland, was in 2013 niemand die zijn alimentatieverplichting niet nakwam, maar dit is dan ook een gemeente met een van de laagste scheidingspercentages. De gemeentes Gennep (Limburg), Spijkenisse (Zuid-Holland), Bellingwedde (Groningen), Montfoort (Utrecht) en Alphen aan de Rijn (Zuid-Holland) herbergen daarentegen het grootste aantal wanbetalers. In de vier grootste gemeenten van ons land neemt het aantal wanbetalers sinds 2010, zij het vrij gestaag. Volgens het Parool is er in Amsterdam ‘hoogstens sprake van een schommeling’. “In 2013 werden ruim twee procent minder zaken aangemaakt over wanbetalende Amsterdammers dan in 2010, maar in 2011 en 2012 waren het er juist meer”, schrijft datajournalist Priscilla Tienkamp.

 

Wat doet het LBIO?

Het LBIO is een door de overheid aangestelde instantie die voor rechthebbenden op alimentatie gratis bemiddelt en, indien nodig, de alimentatie int. De ex-partner die de alimentatie verschuldigd is, betaalt de wettelijke invorderingskosten. Als overheidsinstelling voert het LBIO haar taken uit in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, en heeft ze het recht om informatie van onder andere de Belastingdienst in te zien.

Afgelopen vrijdag was het de Dag van de Scheiding, waar we eerder al dit artikel over schreven. De vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) riep deze dag in 2010 in het leven om mensen in echtscheiding ‘met respect voor elkaar’ uit elkaar te laten gaan. De manier waarop ex-partners na het de scheiding met elkaar omgaan, dus ook als het om partner- of kinderalimentatie gaat, hoort hier natuurlijk bij.