Help! Mijn ex-partner betaalt geen alimentatie!

Het aantal ex-partners dat weigert alimentatie te betalen stijgt de laatste jaren, zo schreven we twee weken geleden. Sinds 2008 is het aantal wanbetalers in Nederland maar liefst verdubbeld. Maar wat kun je eraan doen als jij een van deze 14.500 gedupeerden bent, en je ex-partner weigert jouw alimentatie te betalen?

Met alimentatie bedoelen we de financiële tegemoetkoming die de ex-partner met het hoogste inkomen na een echtscheiding betaalt aan de ex-partner met het laagste inkomen, bijvoorbeeld voor de kosten van levensonderhoud (partneralimentatie) of de verzorging van de kinderen (kinderalimentatie).

 

Als je ex-partner deze vastgestelde alimentatie niet betaalt, kun je het best eerst zelf contact te zoeken met hem of haar. Er kunnen dingen aan de hand zijn waar jullie afspraken over kunnen maken (verlies aan inkomen of een andere financiële tegenvaller) of hij of zij kan het een keer vergeten zijn. Zelf het gesprek aangaan en zoeken naar een oplossing zal jullie verstandhouding ten goede komen (in vergelijking met het direct inschakelen van een incassobureau).

Naar de rechter of naar het invorderingsbureau?

Als dit gesprek niets oplost, kun je een volgende stap ondernemen. Hierbij is het de vraag hoe jullie de alimentatie vastgesteld hebben: heeft de rechter een uitspraak gedaan, of hebben jullie zelf afspraken gemaakt? In het tweede geval zul je eerst met een advocaat naar de rechter moeten, alvorens je tot vervolgstappen over kunt gaan.

In het eerste geval hoef je niet aan te kloppen bij je echtscheidingsadvocaat: in het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) vind je een overheidsorgaan dat voor jou achter de invordering van alimentatie aan gaat. Via dit formulier kun je een alimentatie-inning aanvragen. Naast dit online formulier moet je tevens de gerechtelijke uitspraak en het echtscheidingsconvenant opsturen. Het LBIO kan alleen actie ondernemen als:

  • de rechter uitspraken heeft gedaan over de alimentatie;
  • er minimaal 1 maand betalingsachterstand is;
  • deze achterstand minstens €10 bedraagt;
  • deze wanbetaling niet langer dan 6 maanden geleden is;
  • de betalende ex-partner op de hoogte is van het bankrekeningnummer van de ontvangende ex-partner.

Als het LBIO niks voor je kan betekenen, omdat je situatie niet aan bovenstaande eisen voldoet of omdat het LBIO om andere redenen niets kan innen, kun je een ander incassobureau inschakelen. Zo kan het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) (bekend van RTL4) alimentatie tot 5 jaar terug innen. Evenals het LBIO, kan het NLAI uiteindelijk (na jouw toestemming) overgaan tot beslaglegging op het inkomen of banktegoed van de wanbetalende ex-partner.

Wie betaalt de kosten voor de inning van alimentatie?

Het LBIO wordt betaald door de ex-partner die alimentatieplichtig is; dit zijn de zogenaamde opslagkosten. Bij het NLAI betaal je volgens een No Cure, No PayNo Cure, No Pay-constructie: je betaalt alleen als het loket er succesvol in slaagt de alimentatie te innen. Deze incassoprovisie is vastgesteld op 12% van de geinde bedragen, met een minimumbedrag van €60.

Lees hier meer over scheiden en alimentatie, of doe de alimentatieberekening om te kijken waar je ongeveer recht op hebt.