3 tips om de perfecte advocaat te vinden

Welke advocaat past bij mij? Het is lastig om hier voor jezelf een concreet antwoord op te formuleren, alleen al door het grote (onoverzichtelijke) aanbod dat er is. Gelukkig staan er in dit artikel drie dingen die je je kunt afvragen om tot de beste advocaat in jouw situatie te komen.


1. Zoek je een lokale of een gespecialiseerde advocaat?

Voor veel rechtsgebieden kun je (meestal) terecht in je eigen omgeving, zoals arbeidsrecht, ondernemingsrecht, strafrecht, huurrecht en personen- en familierecht (bij echtscheiding). Voor een relatief eenvoudige zaak is het waarschijnlijk een goed idee om de advocaat in de buurt te zoeken, zodat je gemakkelijk een zaak face-to-face kunt bespreken indien nodig en de advocaat eventueel kennis heeft van je omgeving.

Bij complexere zaken of zaken waarbij veel op het spel staat, is het misschien verstandiger om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Je kunt voor een specialist kijken naar een gespecialiseerd advocatenkantoor (waarbij bijvoorbeeld louter strafrechtadvocaten zijn aangesloten), of je kunt via een specialistenvereniging op zoek naar de juiste match. De gespecialiseerde advocaat is over het algemeen duurder dan de advocaat die is aangesloten bij een advocatenkantoor dat meerdere rechtsgebieden behelst.


2. Wat voor soort zaak is het?

Ga goed bij jezelf na waar je naar op zoek bent. Heb je een advocaat nodig die advies geeft? Wil (of moet) je met iemand voor de rechter verschijnen? Of heb je de bemiddelende of onderhandelende kwaliteiten van een advocaat nodig? Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je concreet op zoek. De ene advocaat geeft (in een bepaald rechtsgebied) namelijk vooral advies, de andere advocaat is gespecialiseerd in het procederen en vecht zaken graag uit voor de rechter, en de andere advocaat houdt er juist van om met twee partijen te bemiddelen.

Bespreek met een aantal advocaten (vrijblijvend) de werkwijze, zodat je de advocaat kiest met de aanpak die bij je past.


3. Wat zegt je gevoel?

Het klinkt alsnog vrij abstract, maar het is natuurlijk van groot belang dat je je goed voelt bij je advocaat. Ga daarom altijd, voordat je met een advocaat in zee gaat, in persoonlijk gesprek met hem/haar. Kijk op welke manier de advocaat communiceert, of je het gevoel hebt dat je gehoord wordt, en of je denkt dat de zaak bij deze advocaat in goede handen is. Om een allereerste indruk te krijgen, kun je op profielpagina’s van advocaten meer te weten komen over hun handelswijze.

Last but not least kun je natuurlijk kijken naar het uurtarief van een advocaat, of de mogelijkheid om een gunstige vaste prijs af te spreken. Maar laat je hierdoor niet te veel misleiden: een goede advocaat die perfect bij je aansluit heeft je zaak waarschijnlijk sneller tot een goed einde gebracht dan een advocaat met wie je niet op een lijn zit.

kies de beste advocaat