7 voordelen van scheidingsbemiddeling

mediation positiefIs scheidingsbemiddeling iets voor jullie? Misschien verwacht je van niet, omdat je zelf in staat bent goede afspraken te maken, je vertrouwt op je advocaat, of omdat jullie al zo lang niet meer gepraat hebben dat een sessie bij de mediator alleen maar uit de hand kan lopen. Sherri Donovan, een gerenommeerde Amerikaanse familie- en scheidingsadvocaat, is heilig overtuigd van het positieve effect van echtscheidingsbemiddeling. Ze zet een aantal dingen op een rijtje:


1. Het is sneller

Je gaat naar de bemiddelaar als het jullie uitkomt, en hoeft hierbij geen rekening te houden met de schema’s van verschillende advocaten of de data van de rechtszaak. Dit betekent dat je in principe zelf bepaalt hoe lang het duurt voordat je de antwoorden hebt die de basis van je toekomst vormen.


2. Het is goedkoper

In plaats van een dure advocaat die het hele proces begeleidt, of sterker nog, twee dure advocaten, betalen jullie samen een minder dure bemiddelaar. Een scheiding is immers al duur genoeg.


3. Het is beter voor de kinderen

Bij echtscheidingsbemiddeling staat het belang van het kind altijd voorop, en eigenlijk is dit al genoeg reden om een bemiddelaar in de arm te nemen. In het verlengde hiervan ligt dat conflicten bij een bemiddelaar minder kans krijgen om zich te ontwikkelen naar een vechtscheiding met een grote (negatieve) impact op de kinderen. Bovendien vermijd je met echtscheidingsbemiddeling een rechtszaak om de voogdij waarin je kinderen geobserveerd en geïnterviewd worden door experts en misschien zelfs in de rechtszaal moeten verschijnen. Moeten we nog verdergaan?


4. Je houdt meer controle

Bij bemiddeling bepalen jullie zelf de onderwerpen die behandeld worden en waar afspraken over gemaakt moeten worden. Jullie, en niet de rechter, hebben het laatste woord in zaken die jouw hele leven zullen gaan bepalen.


5. Er wordt naar je persoonlijke verhaal geluisterd

Binnen een bemiddelingsprocedure is er de ruimte om te praten en gehoord te worden. Het emotionele aspect van de scheiding heeft wel degelijk een plaats, en deze emoties kunnen omgezet worden in concrete belangen, wensen of afspraken.


6. Er is ruimte voor een op maat gemaakt familieplan

Je toekomst wordt niet noodzakelijk bepaald door de wet en de heersende regels, maar kan worden aangepast op jullie situatie. Dit zorgt vaak voor een systeem dat zekerheid biedt voor de toekomst, bijvoorbeeld omdat de omgangsregeling, die beide partijen tevreden stelt, goed nageleefd wordt.


7. Het vertrouwen en de stabiliteit van jullie verstandhouding na de scheiding is beter

Afspraken die gemaakt worden in overleg, in plaats van oplegging of omdat jullie allebei het meeste uit de scheiding wilden halen, zorgen natuurlijk voor een goede verstandhouding tussen de ex-partners. Scheidingsbemiddeling zorgt er over het algemeen voor dat jullie elkaar en elkaars belangen leren begrijpen, waardoor je ook na de scheiding inziet waarom de ander op een bepaalde manier handelt. En mocht dit niet zo zijn, dan kunnen jullie altijd opnieuw een afspraak bij jullie mediator maken om afspraken te bespreken of te herzien.

Deze week besteden we op Rechtsinfo extra aandacht aan scheidingsbemiddeling. Lees bijvoorbeeld ook over de drie valkuilen bij echtscheidingsbemiddeling.