3 simpele redenen om online te scheiden

Op deze website lezen we meer dan eens over de negatieve aspecten van een scheiding. Hoe scheidingen uitmonden in een vechtscheiding, bijvoorbeeld, of hoe ex-partners die geen alimentatie betalen aangepakt kunnen worden. Maar een scheiding kán ook respectvol, vriendelijk en gemakkelijk gaan (met de scheidingsselfie als ultiem bewijs). En voor de koppels die op deze manier met elkaar omgaan, is er nu een ideale procedure. Wat zijn de voordelen van deze online echtscheiding.


1. Het is snel

 Online scheidingen zijn ideaal voor koppels die in goed overleg uit elkaar kunnen. Samen moeten jullie namelijk alle belangrijke punten van het echtscheidingsconvenant uitwerken. Dit betekent dat je zelf in de hand hebt hoe snel je gescheiden bent: je hoeft geen afspraken te maken met je advocaat, je hoeft niet te wachten op een datum van de rechtbank en hoeft niet regelmatig bij je bemiddelaar te verschijnen. Dit betekent natuurlijk wel dat je ook de voordelen van scheidingsbemiddeling niet ervaart, hoewel je er natuurlijk altijd voor kunt kiezen een bemiddelaar of mediator te laten helpen bij je online scheiding.

2. Het is goedkoop

 Bij een scheiding gaan de kosten vooral in de advocaat, de mediator en de rechtbank zitten. Verschillende advocaten en officiële instanties bieden inmiddels online scheidingspakketten aan, die in prijs variëren van ongeveer €300 tot €500 per persoon (afhankelijk van de dienst en je wensen). Met een online scheiding bespaar je dus een hoop geld, want in deze kosten zijn de griffierechten van de rechtbank (momenteel €285 in totaal) al opgenomen. Op Rechtsinfo kun je vrijblijvend een online-scheidingsformulier aanvragen.

3. Het is gemakkelijk

 Als jullie samen door een deur kunnen, is een online scheiding verreweg de meest eenvoudige scheidingsprocedure om te volgen. Want wat moet je grofweg doen?
  1. Jullie vragen een (vrijblijvend) scheidingsformulier aan
  2. Een ingevuld formulier sturen jullie (digitaal) terug aan de instantie die jullie scheiding behandelt.
  3. Jullie stellen een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan op, eventueel in samenwerking met de online-scheidingsinstantie.
  4. Jullie sturen een akte van de huwelijkse voorwaarden op evenals geboorteaktes van de minderjarige kinderen.
  5. Jullie instantie controleert de documenten en zorgt ervoor dat de procedure bij de rechtbank gestart wordt.
  6. Binnen drie tot vijf weken ontvangen jullie een beschikking van de rechtbank. De uitspraak van de rechter moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Op dit moment is de scheiding officieel.

Natuurlijk is een online scheiding niet voor iedereen weggelegd. Het grootste struikelblok voor veel stellen is namelijk de voorwaarde dat je alles zelf in goed overleg moet afhandelen; alleen dan zal de rechtbank de echtscheiding definitief kunnen maken. Vooral het verplichte ouderschapsplan, waarin de zorg en opvoeding van minderjarige kinderen wordt vastgelegd, moet goed in elkaar zitten. Verder moeten jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben en de Nederlandse taal beheersen.

Komen jullie er niet helemaal samen uit? Dan kunnen jullie natuurlijk altijd iemand inschakelen om jullie te helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan.