Hoe beïnvloedt een scheiding je financiële toekomst?

Dat een scheiding uit kan lopen op een duur grapje, is voor velen van ons geen geheim. Maar naast de kosten van de scheiding zelf, zijn er nog andere financiële consequenties. En dan hebben we het met name over de (verre) toekomst. Want wat betekent een scheiding voor je hypotheek, je pensioen of je testament?


1. De hypotheek

Als je samen een koopwoning hebt (of deze nu op naam staat van een partner of van allebei), zal de hypotheek op een bepaalde manier verdeeld moeten worden. Hoe dit gebeurt is afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn en of een van jullie in het huis blijft wonen.Verlaten jullie allebei het huis? Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, dan worden alle goederen eerlijk verdeeld. Dit geldt dus ook voor de woning en de hypotheek: jullie ontvangen allebei de helft van de opbrengsten van het huis, of – als het huis onder water staat – de helft van de restschuld. Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, dan is in deze akte vastgelegd hoe de woning en de hypotheek verdeeld worden.Wil een van jullie in het huis blijven wonen, of juist allebei? Lees dan meer over het overnemen van een hypotheek.


2. Het pensioen

Als je trouwt, is het pensioen dat je opbouwt ook voor je partner. Dit betekent dat jullie na een scheiding nog steeds recht hebben op een deel van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, tenzij jullie hier andere afspraken over maken.Ook hierin onderscheiden we twee categorieën, gebaseerd op de manier waarop jullie getrouwd zijn. In gemeenschap van goederen hebben jullie recht op gelijke delen van elkaars ouderdomspensioen, onder huwelijkse voorwaarden hangt dit af van wat jullie tijdens het huwelijk hebben afgesproken. Ook heeft een ex-partner, als de ander overlijdt, nog recht op een deel van het nabestaandenpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd: het bijzonder nabestaandenpensioen. Details over de pensioenverdeling na een scheiding lees je hier.


3. Het testament

Het kan zijn – dit is meestal het geval – dat er een zogenaamde ‘ontsnappingsclausule’ is opgenomen in je testament. Dit betekent dat je ex-partner na de scheiding niet gezien wordt als erfgenaam. Als deze ontsnappingsclausule niet bestaat, zul je misschien actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat je ex-partner geen recht meer heeft op een deel van jouw erfenis. Ook kan het zo zijn dat jullie al een andere regeling hebben laten vaststellen in het testament. Het is daarom altijd verstandig om bij de notaris na te gaan hoe de scheiding van invloed is op jullie testamenten.

Op de hoogte blijven van het nieuws en de tips omtrent echtscheidingen? Volg ons dan op Facebook!