Scheiden zonder advocaat, hoe werkt dat nou?

Zoals we twee weken geleden al schreven wordt het binnenkort waarschijnlijk mogelijk om te scheiden via de ambtenaar van de burgerlijke stand, zonder tussenkomst van advocaat of rechter. Momenteel zijn beide organen nog een verplicht onderdeel van elke scheidingsprocedure. Dit wetsvoorstel voorziet in een maatschappelijke behoefte, maar op welke gang van zaken kunnen we rekenen?

Prof. mr. Nuytinck, hoogleraar privaatrecht, brengt het wetsvoorstel in kaart. Wat houdt de wet precies in? En wat zijn de gevolgen van de veranderingen? In dit artikel lichten we de kern van Nuytincks analyse uit.

Wat houden de veranderingen in?

complexe scheidingssituatieDe Wet scheiden zonder rechter houdt in principe in dat koppels (zowel gehuwd als in geregistreerd partnerschap) kunnen scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand als zij voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo mogen er geen minderjarige kinderen in het spel zijn, en moeten zij ieder bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een ‘neewoord’ geven.

In dit geval hoeven de echtgenoten dus niet via een advocaat naar de rechter, maar gaan zij naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats van een van bieden. Als geen van de partners in Nederland woont, moeten zij bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag verschijnen. Vervolgens gaat er twee weken overheen voordat de scheiding wordt uitgesproken. De echtscheiding kan dan, net zoals nu het geval is, worden ingeschreven in de registers van de gemeente.

Voor een scheiding van tafel en bed moeten koppels in elk geval nog naar de rechter. Een scheiding van tafel en bed wordt dan niet langer op dezelfde grond uitgesproken, zoals nu het geval is. Lees hier meer over de scheiding van tafel en bed, of kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.

Conclusie

Volgens Fred Teeven, die in 2013 het conceptwetsvoorstel presenteerde, zijn er jaarlijks ruim 33.000 scheidingen in Nederland, waarvan ruim 14.000 scheidingen zonder minderjarige kinderen. Voor hen zou de procedure sneller en gemakkelijker moeten kunnen.

Zoals wij met de voor- en nadelen van scheiden zonder advocaat al lieten zien, is het bij een moeilijk onderwerp als echtscheiding natuurlijk niet alleen maar gemakkelijk. Nuytinck beaamt deze voorzichtigheid, “Ik wil wél waarschuwen voor te veel euforie bij de burger wegens besparing van tijd en geld. In geval van complexe situaties verdient scheiden via de rechter naar mijn mening nog steeds de voorkeur.”

Op de hoogte blijven van het nieuws en de tips omtrent echtscheidingen? Volg ons dan op Facebook!