Financiële gevolgen van een scheiding volgens de wetenschap

Een scheiding is een financieel stressvolle periode. Onderzoekers schatten dat personen in scheiding ongeveer 30 procent meer inkomen nodig hebben om dezelfde levensstandaard te kunnen behouden als voor de scheiding. Wat zijn statistisch gezien de financiële consequenties van een scheiding? Huwelijksonderzoekers Drs. Linda Waite en Maggie Gallagher zochten het uit.

Het is niet vreemd dat een scheiding vaak een duur grapje blijkt te zijn. De scheiding zelf kost natuurlijk geld, en bovendien worden alle financiële zaken verdeeld, van hypotheek tot pensioen tot inboedel. Daarbij wordt het inkomen dat voorheen een huishouden kon voorzien nu gesplitst over twee huishoudens.

Het eerste jaar

De financiële last van een scheiding is het grootst in het eerste jaar. Dat is waarschijnlijk logisch; jullie hebben zojuist de scheiding moeten bekostigen, en moeten nu al je boontjes zelf doppen. Hierdoor heb je misschien kosten gehad bij het vinden van een huur- of koopwoning waarna je hebt moeten investeren in meubels voor in je nieuwe woning, en heb je door de verdeling van de inboedel gaten in je benodigdheden moeten opvullen. Volgens de onderzoekers is dit in veel gevallen een periode met een einddatum. Zo gauw je nieuwe toekomst vorm aan begint te nemen, vallen vaak ook de financiële zaken op z’n plek.

De statistieken (VS)

scheiding in USZoals gezegd hebben mensen gemiddeld een loonsverhoging van 30 procent nodig om na de scheiding dezelfde manier van leven voort te kunnen zetten. Maar dit is niet het enige resultaat dat de onderzoekers vonden. Zo blijkt bovendien dat vooral vrouwen financieel onder de scheiding te lijden hebben. Zo is het zo dat een op de vijf vrouwen na een scheiding onder de armoedegrens belandt, dat ruim driekwart van de vrouwen niet de volledige kinderalimentatie ontvangt van haar ex-man en dat een op de drie vrouwen haar eigen huis verliest na een scheiding.

Echter, dat mannen er met een scheiding financieel op vooruit gaan is een mythe: nu huishoudens vaak twee inkomens genieten, ervaren ook mannen na de scheiding een forse daling van de levensstandaard die ze gewend zijn. Zo moet hij het gat van het inkomen dat zijn ex-vrouw achterlaat zelf invullen, en zal hij op moeten draaien voor een deel van de kosten van de zorg en opvoeding van de kinderen (in de vorm van alimentatie of in de vorm van de eigenlijke verzorging).

 

* Dit onderzoek gaat uit van een huwelijk tussen man en vrouw omdat het ten tijde van het onderzoek in de VS nog niet mogelijk was om met iemand van dezelfde sekse te trouwen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe de verschillen tussen partners zich verhouden bij alle soorten scheidingen.

Op de hoogte blijven van het nieuws en de tips omtrent echtscheidingen? Volg ons dan op Facebook!