Wat verandert er dit jaar in de partneralimentatie?

Dit jaar gaat de partneralimentatie op de schop. Althans, als het ligt aan de VVD, PvdA en D66. Deze partijen stelden vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel op waarmee een einde komt aan de manier waarop we nu met partneralimentatie omgaan. “De huidige regelgeving omtrent partneralimentatie is niet meer van deze tijd.”

Wat zijn de grote veranderingen van het wetsvoorstel die de partneralimentatie moderner moeten maken?


1. Maximumduur partneralimentatie wordt korter


Momenteel is het zo dat alimentatieplichtigen hun ex-partner tot twaalf jaar lang moeten onderhouden. Volgens de Kamermeerderheid van VVD, Pvda en D66 is dit veel te lang. Daarom geldt als uitgangspunt dat er alimentatie betaald wordt over de helft van het aantal huwelijksjaren, met vijf jaar als maximum. Als een koppel langer dan vijftien jaar getrouwd is, ligt dit maximum op tien jaar.


2. Geen partneralimentatie bij huwelijken korter dan drie jaar


Voor koppels die korter dan drie jaar getrouwd zijn, geldt na de scheiding geen partneralimentatieplicht. Echter, de alimentatie loopt in tegenstelling tot het huidige beleid wél door wanneer de ontvangende partij een nieuwe relatie krijgt. Deze verandering zou immers niet van invloed zijn op de zoektocht naar werk.

Naast de duur van de alimentatieplicht, gaat ook het alimentatiebedrag omlaag. Op dit moment is het zo dat de ex-partner die niet in eigen levensonderhoud kan voorzien, dezelfde welvaart moet behouden als hij of zij tijdens het huwelijk kende. Dit zorgt er nu in sommige gevallen voor dat de betalende partner onder dit niveau komt te zitten, terwijl de ontvangende partij er beter bij zit. Volgens het wetsvoorstel zou er gekeken moeten worden naar het oorspronkelijke welvaartsniveau van de alimentatiegerechtigde. In het wetsvoorstel ligt bovendien besloten dat er alleen nog partneralimentatie betaald hoeft te worden als een van de partners tijdens het huwelijk aantoonbaar inkomensverlies heeft geleden.

Uitzonderingen

Een van de uitzonderingen is zoals hierboven beschreven voor huwelijken van vijftien jaar of langer, waarbij de alimentatiegerechtdigde recht houdt op maximaal tien jaar partneralimentatie. Ook als de scheiding tien jaar of korter op diens AOW-leeftijd plaatsvond, is de duur van de alimentatie langer. Daarbij geldt de alimentatieplicht altijd totdat het jongste kind 12 jaar is.

In de loop van 2016 zal blijken hoe dit initiatiefwetsvoorstel vorm krijgt. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van de vorderingen.