Hulp van de overheid bij online scheiding slaat aan

Een online scheiding is snel geregeld, en met de komst van de overheidswebsite over de digitale echtscheiding wint deze nog meer aan populariteit. Stellen kunnen via een online scheiding al chattend hun scheiding regelen, zo schrijft De Volkskrant.

“Het recht polariseert”, vertelt Corry van Zeeland, echtscheidingsjurist. “Het proces van eisen en verweren scherpt tegenstellingen aan.” En dit betekent dat we in de toekomst waarschijnlijk nog meer van de online scheiding mogen verwachten.

Grote groep wil uit elkaar in goed overleg

Volgens De Volkskrant worden elk jaar in Nederland 35.000 huwelijken ontbonden door een echtscheiding, waarbij de gemiddelde scheiding zo’n drie tot vier maanden in beslag neemt en gemiddeld €3.000 kost. De online scheiding is er voor koppels die gezamenlijk uit elkaar willen, en dit in goed overleg zo snel en goedkoop mogelijk geregeld wil hebben. Hiermee spreekt de online scheiding een grote groep echtscheiders aan: zo’n 60% van de koppels dient gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter.

Online scheiding niet altijd ideaal

Hoewel een online scheiding snel, goedkoop en gemakkelijk is, is een online scheiding natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Eerder schreven we al dat er bij een online scheiding een hoop voordelen maar ook valkuilen komen kijken. Ook de Vereniging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) ziet in deze trend ook groot gevaar. Dianne Kroeze, voorzitter van de vFAS, legt uit dat het onverantwoord is om chattend je echtscheiding te regelen wegens de complexe juridische, fiscale en financiële issues. Dit standpunt komt niet vanuit de instantie uit broodnijd, integendeel. De vereniging ziet eerder extra werk in het herstellen van de fouten die slechte online echtscheidingsinstanties hebben laten vallen. Bij Rechtsinfo.nl raden we dan ook aan om altijd gedegen onderzoek te doen voordat je met een online echtscheidingsinstantie in zee gaat.

Hoe werkt een online scheiding?

Online echtscheidingen gaan vaak uit van een vast bedrag per persoon, waarbij de kosten van een online scheiding vaak beginnen bij €295 per persoon. Deze scheiding neemt gemiddeld 4 tot 5 weken in beslag. De grote leidraad van een online scheiding is dat jullie samen in staat moeten zijn om goede afspraken te maken; er is in eerste instantie namelijk geen bemiddelaar, mediator of advocaat om jullie hierin bij te staan. Zoek altijd een online echtscheidingsinstantie die onpartijdig is, waarbij kinderen op de eerste plaats komen, en waar je vooraf precies weet waar je aan toe bent.

Op de hoogte blijven van de mogelijkheden om online te scheiden? Volg ons dan op Facebook!