Mag ik mijn kind nog zien na de scheiding?

Als ouder ben je wettelijk verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van je kinderen, ook na een scheiding. Maar als ouder heb je niet alleen plichten om na te komen, je hebt ook rechten. Een daarvan is recht op omgang met de kinderen. Hierover maak je in geval van scheiding in principe samen afspraken, die je vastlegt in een zorg- of omgangsregeling in het ouderschapsplan.

Ouderlijk gezag of niet

Als jullie als ouders gezamenlijk gezag hebben over de kinderen, dan maken jullie samen afspraken over de zorg en opvoeding. Als een van de ouders geen ouderlijk gezag heeft, dan heeft deze ouder alsnog recht op omgang met het kind. Ook hierover maken jullie samen afspraken.

Hoe de omgang met de kinderen eruit ziet, is niet wettelijk vastgelegd. Bij Rechtsinfo.nl zien we dat omgangsregelingen vaak het best ‘werken’  als ze in lijn zijn met de gezinssituatie van vóór de scheiding. Zagen beide ouders de kinderen evenveel? Dan is co-ouderschap misschien een goed idee. Was het zo dat de zorg en opvoeding vooral in handen lag van een ouder? Dan is het misschien logischer dat deze ouder nog steeds een groot deel van de opvoeding op zich neemt, en dat er een regeling met de andere ouder wordt afgesproken. Natuurlijk is dit altijd afhankelijk van jullie situatie en jullie wensen – het kan immers ook zo zijn dat de scheiding er juist voor zorgt dat de heersende verdeling herzien kan worden.

Wat kan ik doen als mijn ex-partner de afspraken niet nakomt?

Als jullie afspraken gemaakt hebben en een van beide ouders komt deze afspraken niet na, dan kunnen jullie de hulp inschakelen van een mediator. Samen met deze onafhankelijke (communicatie-)expert kunnen jullie er voor zorgen dat jullie alsnog afspraken maken die haalbaar zijn. Als ook dit geen oplossing blijkt, dan kun je met een advocaat een kort geding aanspannen.

Onderhoudsplicht ouders

Na een scheiding hebben beide partners een onderhoudsplicht naar elkaar, en hebben ouders een onderhoudsplicht naar de kinderen. Dit laatste betekent dat ouders financieel verantwoordelijk zijn voor de zorg en opvoeding van hun kinderen totdat ze 21 jaar zijn. Omdat ouders na een scheiding geen gezamenlijk budget meer hebben, zal hiervoor een financiële regeling getroffen moeten worden. Dit vindt plaats in de vorm van kinderalimentatie.

Op de hoogte blijven van alles over echtscheidingen? Volg ons dan op Facebook!