Milieu

Er is een grote kans dat je als ondernemer te maken krijgt met milieuvoorschriften. Er zijn veel regels als het gaat om milieu. Zo zijn er voorschriften als het gaat om het geluidsniveau van je bedrijf, voor het gebruik van energie en de verwerking van afval. Er zijn ook regels die eraan bijdragen dat water, lucht en bodem in Nederland niet vervuild raken.

Provinciale Milieuverordening (PMV)

Elke provincie heeft een Provinciale Milieuverordening (PMV). In deze verordening kunnen provincies extra regels opnemen voor bepaalde milieuproblemen. De provincie heeft zich ook als taak gesteld om de regels te handhaven. Dus als je vindt dat een ander bedrijf zich niet aan de regels houdt, dan kun je een verzoek tot handhaving doen bij de provincie.

Activiteitenbesluit

Het Activiteitenbesluit stelt algemene regels voor bedrijven. Voorheen golden er milieuregels voor specifieke branches. Alle regels zijn in het Activiteitenbesluit samengevoegd. Je moet er melding van maken als jouw bedrijf het milieu belast. Met de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) kom je erachter in welke categorie je wordt geschaard. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een type A, type B of type C bedrijf.

  • Type A: jouw bedrijf belast het milieu weinig. In dat geval gelden de algemene regels van het Activiteitenbesluit. Type A bedrijven zijn bijvoorbeeld kinderdagverblijven, huisartsen, kantoren en banken.
  • Type B: je bedrijf belast het milieu aanzienlijk. Je moet dan je bedrijfsactiviteiten melden bij de gemeente als je start, als er zaken wijzigen of als je je bedrijf gaat uitbreiden. Die melding kun je digitaal doen met de AIM. Dit soort bedrijven zijn bijvoorbeeld drukkerijen, autoherstelbedrijven en laboratoria voor tandheelkunde.
  • Type C: je bedrijf zorgt voor een flinke milieubelasting. Daarom heb je een omgevingsvergunning nodig die je kunt aanvragen bij de gemeente, provincie of ministerie Infrastructuur en Milieu. Het gaat hierbij om landbouwbedrijven of bijvoorbeeld bedrijven met gevaarlijke stoffen.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: