Echtscheidingsconvenant

Alle afspraken tussen jou en je partner die je maakt wanneer je gaat scheiden, leg je vast in een echtscheidingsconvenant. Een notaris of advocaat kan de officiële overeenkomst opstellen. Hoewel jullie niet verplicht zijn een echtscheidingsconvenant op te stellen, zorgt het er wel voor dat de scheiding snel geregeld kan worden.


Scheidingsprofs logo

Betaal de afgesproken prijs, voorkom verrassingen!

Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding worden vastgelegd. Met een convenant bekrachtigt je namelijk de door jullie gemaakte afspraken. Controleer jouw convenant vanaf €95,- p.p.

Bekijk ons volledige aanbod
maurice Wijmans

WIJ STAAN VOOR

 • onpartijdig Onpartijdig
 • Vast bedrag Vast tarief
 • termijnen Termijnen mogelijk


 • Jullie advocaat dient de echtscheidingsconvenant in bij de rechtbank, tegelijk met jullie verzoek tot echtscheiding. Daarnaast kunnen ook banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen vragen naar jullie afspraken rondom de scheiding.

  Veelgestelde vragen

  Waarom een echtscheidingsconvenant opstellen?

  Afspraken die jullie samen maken bij een scheiding en niet zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, kun je niet afdwingen. Een ex-partner kun je niet verplichten om zich aan de afspraken te houden. Wanneer de echtscheidingsconvenant door jullie advocaat is meegestuurd met het verzoek tot echtscheiding, zijn jullie wel verplicht om je aan de gemaakte afspraken te houden.

  Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

  In de overeenkomst maken jullie afspraken over alle zaken waar jullie een beslissingen over moeten nemen wanneer je gaat scheiden. Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan houden jullie daar bij het maken van afspraken rekening mee. De volgende onderwerpen kunnen in een echtscheidingsconvenant aan bod komen:

  • Verdeling vermogen en schulden: Jullie hebben beide het recht op de helft van jullie gezamenlijke vermogen en draaien samen op voor de gezamenlijke schulden. Jullie kunnen hier echter ook in overleg van afwijken.
  • Boedelverdeling: Jullie hebben beide recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen. De verdeling van de bezittingen doen jullie in overleg met elkaar.
  • Koophuis/huurhuis: Wie blijft er in het huis wonen en wie gaat op zoek naar een nieuwe woning? Hoe regelen jullie het financieel met het koophuis? Wanneer jullie besluiten het huis te verkopen, dan moeten jullie het daarnaast eens worden over de verkoopprijs van de woning.
  • Alimentatie: In de echtscheidingsconvenant kun je vastleggen of één van beide partneralimentatie ontvangt. De hoogte en de duur van de alimentatie leg je ook vast in de overeenkomst.
  • Pensioen: Over het pensioen na een scheiding zijn een aantal zaken in de wet geregeld. Zo hebben jullie beide recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen en hebben jullie recht op het nabestaanden pensioen wat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wanneer je partner overlijdt. Jullie kunnen echter ook besluiten om andere afspraken te maken met betrekking tot het pensioen.

  Tot slot is een ouderschapsplan een verplicht onderdeel wanneer jullie samen kinderen hebben. In dit document staan alle afspraken met betrekking tot de verdeling van de opvoeding en verzorging van de kinderen en de verdeling van de kosten hiervoor.

  Online scheiden met Netjes Scheiden

  Wanneer u een advocaat in de arm neemt tijdens een scheiding bent u al snel €3000,- kwijt.
  Met een online scheiding bent u een stuk voordeliger uit.

  Daarnaast stel je samen met je partner een convenant op, je maakt eigen afspraken en stelt deze op.
  Je weet namelijk al wat je wilt en kunt hierdoor een hoop tijd besparen. Met een online scheiding ben
  je in gemiddeld 4 á 5 weken van elkaar gescheiden.

  Wat als het niet lukt om samen afspraken te maken?

  Niet iedereen die gaat scheiden, lukt het om goede afspraken te maken. Een mediator of bemiddelaar kan dan helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Mocht het ook een mediator niet lukken om jullie nader tot elkaar te brengen, dan kun je ook de rechter vragen beslissingen voor jullie te nemen. De rechter maakt een beslissing op basis van een zitting, waar beide partners kunnen toelichten hoe zij denken dat de echtscheiding geregeld moet worden. De rechter kan, als er ook kinderen bij betrokken zijn, advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming om een beslissing te maken over het gedeelde ouderschap na de scheiding.

  Lees ook

  Scheiden
  Alimentatie en scheiden
  Bemiddeling bij scheiden
  Stappenplan echtscheiding

  [ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

  Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Gerelateerde pagina's: