Kosten

Behalve dat een scheiding emotioneel een zwaar proces is, kan het ook financieel een zware periode zijn. De kosten van een scheiding kunnen, afhankelijk van de situatie, flink oplopen.

3 kostenposten

Grofweg kun je rekening houden met 3 kostenposten als je gaat scheiden:

  • Griffierechten: dit zijn de kosten die je moet betalen om een procedure bij de rechtbank te starten. Hoe hoog de kosten exact zijn, is afhankelijk van je inkomen en of jullie een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding indienen of dat het gaat om een eenzijdig verzoekschrift
  • Advocaat: er is altijd een advocaat nodig om het verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Als het jullie samen niet lukt om afspraken te maken, moeten jullie allebei een eigen advocaat inhuren en kunnen de kosten hoog oplopen. Het uurtarief van een advocaat ligt gemiddeld rond de €150.
  • Mediator: het inschakelen van een mediator is niet verplicht. Een mediator kan jullie wel helpen om samen afspraken te maken. Het uurtarief van een mediator ligt vaak lager dan dat van een advocaat en de procedure duurt bovendien korter.

Mogelijkheden om te besparen

Om de kosten van een scheiding te drukken, is het slim om zo veel mogelijk zelf te regelen. Door zelf afspraken te maken en deze op papier te zetten, bespaar je de kosten van een mediator of advocaat. Als je toch hulp wilt inschakelen, is het de beste optie om samen de hulp van een mediator in te schakelen. Dit is voordeliger dan allebei een eigen advocaat inhuren.

Belasting

Naast de directe kosten die verbonden zijn aan de scheiding, heeft een scheiding ook gevolgen voor de belasting die je moet betalen. Omdat je voortaan alleen belastingaangifte moet doen, kun je niet meer schuiven met kortingen die je ontvangt. Je belastingdruk wordt daardoor hoger en je houdt dus minder inkomsten over. In het jaar van de scheiding mogen jij en je ex-partner nog wel samen belastingaangifte doen en kunnen jullie dus nog wel profiteren van fiscaal voordeel. Betaal je partneralimentatie aan je partner? Dan kun je deze bovendien aftrekken van de belasting. Andere kosten rondom de scheiding zijn niet aftrekbaar.

Toeslagen

Omdat je inkomsten er na de scheiding anders uit zien, kan het zo zijn dat je meer toeslagen krijgt. Denk hierbij ook aan kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Ook je zorgtoeslag en huurtoeslag zouden toe kunnen nemen. Vul daarom altijd meteen je nieuwe gegevens in op de website van de Belastingdienst, dan worden je toeslagen automatisch berekend.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden