Stappenplan echtscheiding

Een scheiding is een grote stap en brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Het is daarom belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen beide partners voor nu en in de toekomst. Dit stappenplan helpt om de echtscheiding stapsgewijs aan te pakken en niets over het hoofd te zien.


Stel een stappenplan samen m.b.v. Netjes Scheiden

Een goed stappenplan maakt het scheidingsproces eenvoudiger en beter.

Het Stappenplan Scheiding zorgt ervoor, dat jullie de scheidingsprocedure snel kunnen doorlopen: de scheiding is binnen enkele weken geregeld. Hiermee bespaar je aanzienlijk op de kosten. Daarnaast kies je ervoor of je het gemaakte stappenplan wilt laten controleren of niet!

netjesscheiden

Partner van Rechtsinfo

Waarom kiezen voor Netjesscheiden?

Gratis documenten
Snel afgewikkeld
Betaalbaar

Meer informatie

Stap 1: Het besluit om te scheiden

Het kan zijn dat jullie samen het besluit nemen om te gaan scheiden. Gun elkaar na de definitieve beslissing even de ruimte om het echt tot je door te laten dringen en om alvast los van elkaar na te denken over hoe het verder moet na de scheiding. Het kan ook zijn dat het initiatief voor een echtscheiding van één van de partners komt. De eerste stap is dan om je partner te vertellen dat je wilt scheiden. Geef je partner daarna voldoende tijd om de impact van de beslissing door te laten dringen.

Stap 2: Zoek hulp van een echtscheidingsadvocaat en eventueel een mediator

Om te scheiden heb je een advocaat nodig om een verzoekschrift te laten indienen bij de rechtbank. Wanneer het jullie niet lukt om afspraken te maken, dan hebben jullie twee advocaten nodig. Het gevaar is dan wel dat jullie tegenover elkaar komen te staan en dat het een langdurig proces wordt. Jullie kunnen daarom ook een mediator inschakelen. Een echtscheidingsmediator zoekt naar oplossingen waar jullie beide achter staan. Wanneer het lukt om samen met een mediator afspraken te maken, dan kunnen jullie samen één advocaat de scheiding officieel laten regelen.

Stap 3: Maak financiële afspraken

Het is belangrijk om al voor je naar de rechter stapt duidelijke afspraken te maken over de financiële gevolgen. Dit scheelt veel tijd en geld, de rechter hoeft immers alleen nog in te stemmen met de gemaakte afspraken. De advocaat kan de afspraken officieel vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Op financieel gebied moeten jullie afspraken maken over de verdeling van de gemeenschappelijke eigendommen en schulden, hoe jullie de alimentatie willen regelen, de verdeling van het pensioen en of er iemand in de woning blijft wonen of dat deze verkocht moet worden.

Het verdelen van de financiën

 • Hoe worden de schulden, de beleggingen en het spaargeld verdeeld? (denk er ook aan dat spaarplannen stopgezet moeten worden)
 • Hoe is het pensioen geregeld na de scheiding? Bekijk daarvoor ook deze brochure (pdf) van de Rijksoverheid
 • Hoe wordt de lijfrente bij echtscheiding verdeeld?
 • Kijk ook eens naar de checklist voor geldzaken bij echtscheiding naar initiatief van het ministerie van Financiën

Het aanpassen van de verzekeringen

 • Welke verzekeringen moeten worden opgezegd en opnieuw afgesloten, en welke verzekeringen kunnen worden aangepast?
  Denk aan een ziektekostenverzekering, een uitvaartverzekering en zelfs de schadevrije jaren van een autoverzekering

Het aanpassen van het testament

 • Wat kunnen ex-partners nog van elkaar erven?
 • Hoe ziet de uitsluitingsclausule er in ons geval uit?

Het verdelen van de boedel

 • Wie krijgt welke spullen?
 • Wie krijgt welke voertuigen?

Het verdelen van de woonruimte

 • Taxatie: hoeveel is de koopwoning waard?
 • Wie blijft er in het koophuis wonen en wie wordt er uitgekocht? Of verkopen jullie het samen?
 • Hoe wordt de hypotheek verdeeld?
 • Of in het geval van een huurwoning: wie blijft er in het huurhuis wonen?

Stap 4: Maak een ouderschapsplan met afspraken over de kinderen

Wanneer jullie samen kinderen hebben, dan moet er bij de aanvraag van de scheiding ook een ouderschapsplan worden ingediend. In het plan staat bijvoorbeeld hoe jullie de opvoeding gaan verdelen en hoe jullie de omgang met de kinderen regelen. Daarnaast maken jullie afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie) en hoe jullie elkaar informeren over belangrijke onderwerpen met betrekking tot de kinderen. Kort gezegd, houd rekening met de volgende punten;

 • Waar gaan de kinderen wonen?
 • Hoe wordt het ouderlijk gezag verdeeld? (gezamenlijk, of voor één ouder)
 • Hoe ziet de omgangsregeling eruit? (verdeeld, of met een co-ouderschap)
 • Hoeveel kinderalimentatie moet er betaald worden aan de verzorgende ouder?

Stap 5: Aanvragen van de scheiding

Jullie advocaat kan een gemeenschappelijk verzoek voor een echtscheiding indienen bij de rechtbank. Bij het verzoek moet ook een echtscheidingsconvenant worden toegevoegd met daarin alle afspraken die jullie gemaakt hebben op financieel gebied en het ouderschapsplan.

Is het niet gelukt om samen afspraken te maken of wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kun je ook je advocaat een eenzijdig verzoekschrift in laten dienen.

Stap 6: De beslissing van de rechter

De rechter zal de echtscheiding officieel moeten uitspreken in een echtscheidingsbeschikking. Wanneer jullie een gemeenschappelijk verzoek hebben ingediend en samen afspraken hebben gemaakt, dan neemt de rechter de echtscheidingsconvenant op in de echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek of wanneer jullie het over bepaalde zaken oneens zijn, dan zal de rechter eerst nog alle partijen aan het woord laten voordat er een beslissing wordt genomen.

Stap 7: Maak de scheiding definitief

Om officieel gescheiden te zijn, moet de uitspraak van de rechter in de registers van de burgerlijke stand worden opgenomen. Dit kan vanaf het moment dat de termijn voor het in beroep gaan is verstreken tot 6 maanden daarna. Verstrijkt deze termijn, dan blijft het huwelijk alsnog in stand. In de meeste gevallen regelt de advocaat dat de beschikking wordt ingeschreven.

Deze echtscheidingschecklist is natuurlijk vrij abstract; het is onmogelijk om een algemene lijst te maken die precies op jullie situatie van toepassing is. Zo hangen veel van deze zaken bijvoorbeeld af van de manier waarop jullie getrouwd zijn (in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden). Bekijk per item of jullie de zaken onder controle hebben, en je weet in ieder geval zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan!

Lees ook

Scheiden
Alimentatie en scheiden
Bemiddeling bij scheiden
Echtscheidingsconvenant

Bespaar tot €250,- op uw echtscheiding!

U betaalt gemiddeld €295,- voor een scheiding.

PARTNERS

netjesscheiden

In het basispakket online scheiden:

bemiddelaars
Gratis ouderschapsplan
Online mogelijk
Duur is 4 á 5 weken
Gratis convenant
Reviews aanwezig

KLANTENWAARDERING: 9

U bespaart met deze deal:
€268,25

Prijs echtscheiding
Basis pakket
€293,- P.P.

ONLINE SCHEIDEN
scheidingsprofs

In het basispakket online scheiden:

maurice
Gratis ouderschapsplan
Online mogelijk
Duur is 4 á 5 weken
Gratis convenant
Reviews aanwezig

KLANTENWAARDERING: 8

U bespaart met deze deal:
€269,25

Prijs echtscheiding
Basis pakket
€295,- P.P.

ONLINE SCHEIDEN


[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gerelateerde pagina's: