Werk en inkomen bij ziekte

Ziek

Je hebt recht op loon bij ziekte

Als je ziek bent als werknemer dan heb je twee jaar lang minimaal recht op 70% van je laatstverdiende loon. Daarbij wordt uitgegaan van het maximale dagloon. Per 1 januari 2013 is het maximale dagloon € 194,85 bruto inclusief 8% vakantietoeslag. Een werknemer die meer verdient, krijgt over dat meerdere geen 70% uitbetaald.

Recht op het wettelijk minimumloon bij ziekte

In het eerste jaar van de ziekte heeft de werknemer recht op in ieder geval het voor hem geldende wettelijk minimumloon. In 2013 is dat voor iemand van 23 jaar of ouder € 1.469,40 bruto per maand. In het tweede ziektejaar vervalt die minimumloongarantie.

Het kan ook zijn dat je werkgever verplicht is meer dan 70% dan loon te betalen. Dit zal dan wel in je individuele arbeidsovereenkomst of CAO moeten staan. Hierin kan ook overigens ook vermeld staan dat de werkgever de eerste 2 dagen van ziekte geen loon hoeft doorbetalen. Deze dagen worden wachtdagen genoemd.

In welke gevallen krijg je een volledige doorbetaling van je loon bij ziekte?

Het is geen uitzondering dat werkgevers het loon volledig doorbetalen tijdens het eerste ziektejaar. Dat is vaak zo in de cao geregeld. Soms heeft een werkgever wel vastgelegd in de arbeidsovereenkomst dat een werknemer 70% van zijn loon ontvangt bij ziekte, maar in de praktijk betaalt hij het loon toch volledig door. Als die gewoonte er bij een organisatie is ingesleten, kan de werkgever dat niet meer gemakkelijk terugdraaien. Een voorbeeld: een medewerker van een octrooibureau had een arbeidsovereenkomst ondertekend dat hij bij ziekte 70% van zijn loon zou ontvangen. Hij was een aantal keren ziek en toen had hij steeds zijn loon volledig doorbetaald gekregen. Maar toen de werknemer zich ziek meldde en in die ziekteperiode zijn baan opzegde, pakte het anders uit. De werkgever besloot slechts 70% van het loon uit over de dagen dat hij ziek was uit te betalen. Hij verwees hierbij naar de arbeidsovereenkomst. De werknemer was het hier niet mee eens en stapte naar de kantonrechter. Die stelde de werknemer in het gelijk. Het was namelijk aantoonbaar dat de werknemer eerder tijdens verschillende (langere) ziekteperiodes zijn loon volledig kreeg doorbetaald. Bovendien was dat ook bij zijn collega’s het geval. Er is daarom sprake van een bestendig gebruik dat gevolgd moet worden. De kantonrechter wijst de eis van de werknemer daarom toe.

 

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Werk en inkomen bij ziekte: