Financiering van een huis

Er komen veel kosten kijken bij de aankoop van een huis. Het is belangrijk daar inzicht in te hebben om de financiering rond te krijgen. De ontbindende voorwaarden kunnen je als koper niet altijd beschermen.

Met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?

Allereerst is het zaak om inzicht te krijgen in de precieze kosten bij de aankoop van een huis. Je moet méér dan alleen de hypotheek betalen. Denk ook aan aankoopkosten en financieringskosten. Er zijn daarnaast bepaalde verzekeringen die je moet afsluiten en ook moet je jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB) betalen aan je gemeente. Vergeet ook niet dat je rekening moet houden met de kosten van het onderhoud van je woning. Als je een makelaar hebt ingeschakeld, dan zijn ook de makelaarskosten een kostenpost.

Erfpacht

In sommige gemeenten moet je na het kopen van een huis erfpacht betalen. Erfpacht houdt in dat je de grond waarop je huis staat niet in eigendom krijgt, maar in bruikleen van de gemeente. Daarvoor betaal je jaarlijks een vergoeding, de canon. In sommige gevallen is het mogelijk de erfpacht af te kopen.

Gevolgen belasting huizenbezit

Als je een huis koopt, dan heeft dat gevolgen voor de belasting die je betaalt. Je moet jaarlijks een bedrag bij je inkomen optellen, het eigenwoningforfait. Je ook meestal ook fiscaal voordeel omdat de hypotheekrente en sommige kosten belasting aftrekbaar zijn.

Om niets over het hoofd te zien en wellicht kosten te besparen, helpen de volgende tips:

 • Kijk goed of je geen dubbele verzekering hebt.
  Veel mensen die gaan samenwonen weten bijvoorbeeld niet dat ze beiden een inboedelverzekering hebben. Het is dus verstandig om dit na te gaan.
 • Als starter kun je in aanmerking komen voor een starterslening.
  Als je voor het eerst een huis koopt, dan kun je in aanmerking komen voor een starterslening via de gemeente. Het kan dus de moeite waard zijn om dit na te vragen.
 • Afsluiten opstalverzekering voor de overdracht.
  Het is belangrijk om een opstalverzekering te hebben op het moment dat je bij de notaris bent voor de overdracht huis. Het kan namelijk zijn dat er wordt ingebroken of dat er brand ontstaat in de periode van de huisoverdracht en de daadwerkelijke overdracht van de sleutel.
 • Hypotheekofferte en de bereidsstellingsofferte
  Is de termijn van geldigheid van je hypotheekofferte bijna op zijn einde? Je hebt dan de mogelijkheid om de hypotheekofferte te verlengen onder gelijke voorwaarden en rente. Let wel, je bank kan hiervoor kosten bij je in rekening brengen, de zogenaamde bereidsstellingsofferte. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen.

 

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Financiering van een huis: