Huren van een huis

Een huis huren kan op meerdere manieren. De meest gebruikelijke manieren zijn huren via een woningbouwvereniging of huren via een particulier.

Huren via een woningbouwvereniging

Je kunt je inschrijven bij een woningbouwvereniging. In veel steden en dorpen moet je wel lang staan ingeschreven voordat je een huis kunt krijgen. Vaak wordt er gewerkt met een puntensysteem. Per maand krijg je punten en de persoon met de meeste punten krijgt als eerste de gelegenheid om het huis te krijgen. Soms zijn er eisen aan de huizen bij de woningbouwvereniging. Er zijn woningen die speciaal voor starters zijn. Deze zijn goedkoper en echt bedoeld voor mensen die voor het eerst huren. Zo zijn er ook huurwoningen die echt alleen voor senioren zijn bedoeld.

Huren via een particulier

Huurwoningen van een particulier vind je op Funda.nl en in advertenties van bijvoorbeeld lokale kranten. Huren bij particulieren is vaak veel duurder dan bij een woningbouwvereniging. Daarnaast is het niet altijd even betrouwbaar. Let er daarom op dat de verhuurder is ingeschreven bij een organisatie die deze betrouwbaarheid waarborgt.

Je hebt een huis gevonden. Hoe nu verder?

Belangrijk bij het huren van een huis zijn je huurcontract en de afspraken over sleutelgeld en borg. Onderzoek ook welke rechten en plichten je hebt als huurder.

De aandachtspunten bij het huren van een huis:

  • Inspecteer de woning. Ga goed na of er gebreken zijn aan de woning. Laat de verhuurder deze gebreken schriftelijk vastleggen. Zo voorkom je aan het einde van de verhuur discussie met je verhuurder.
  • Met de huidige huizenmarkt worden er veel huizen verhuurd op basis van de Leegstandswet. Wees je hiervan bewust want dit betekent dat je als huurder niet dezelfde huurbescherming geniet als bij een ‘normaal’ huurcontact.
  • Maak kennis met de buren. Als je last verwacht mag je de verhuurder hierop aanspreken. Als verhuurder dient hij of zij voor een bepaalde mate van woongenot zorg te dragen.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Huren van een huis: