Afspraken huurcontract

Als jij als huurder met je verhuurder overeenstemming hebt over het huren van een woning, is er sprake van een huurovereenkomst. Ook als die afspraken niet expliciet zijn gemaakt en ze alleen nog maar mondeling zijn gemaakt kan er al sprake zijn van een huurovereenkomst. Voor een huurcontract gelden regels. Het is natuurlijk het meest verstandig om dit schriftelijk vast te leggen, zodat je een bewijs hebt.

Nieuw huurcontract laten toetsen

Binnen 6 maanden na aanvang van een huurcontract kun je als huurder je huurcontract laten toetsen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie beoordeelt dan of de huurprijs terecht is. De huurprijs kan door deze toets nooit hoger worden. Hij kan alleen omlaag gaan of hetzelfde blijven. Iedereen mag deze toets aanvragen. Het maakt geen verschil of het gaan om een sociale huurwoning of een woning uit de vrije sector.

Het huurcontract geldt ook voor een eventuele medehuurder

Alle afspraken die zijn vastgelegd gelden ook voor je medehuurder. Hij of zij moeten zich aan dezelfde regels houden. Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan is jouw partner automatisch medehuurder van je huis zolang hij of zij bij jou in huis woont.

Termijnen van opzegging

Het kan zijn dat in je huurovereenkomst tegenstrijdige opzegtermijnen staan opgenomen. Zorg dat je hier opheldering over krijgt

Servicekosten

Zorg dat de afspraken omtrent de servicekosten zijn vastgelegd. Servicekosten zijn de kosten die bovenop je huurprijs komen. Er zijn verschillende soorten servicekosten. Denk aan energie en water. Maar er kunnen ook huismeesterkosten worden gerekend of administratiekosten. Zorg dat er geen misverstanden over bestaan.

Betaal je een voorschot van de servicekosten? Kan er jaarlijks worden verrekend? Bedenk hierbij ook dat je de verhuurder om een specificatie mag vragen.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: