Wonen

Als je een eigen woning gaat betrekken, komt daar altijd veel bij kijken. Of het nu een huur- of een koopwoning betreft. Denk daarbij aan het contract dat je moet ondertekenen, eventuele toeslagen en je buren.

Overeenkomst koop

Wist je bijvoorbeeld dat je 3 dagen bedenktijd hebt? Daarnaast kun je andere ontbindende voorwaarden laten opnemen, zoals een financieringsvoorbehoud. Als je de financiering dan niet rond krijgt binnen de termijn, kun je alsnog onder de koop uit.

Financiering van het huis

De financiering van het huis is één van de belangrijkste onderdelen uit het koopproces. Naast de hypotheek krijg je te maken met aankoopkosten en financieringskosten. Bovendien moet je bepaalde verzekeringen afsluiten en jaarlijkse onroerendezaakbelasting (OZB) betalen aan de gemeente. Ook moet je rekening houden met onderhoudskosten. Koop je een woning via een makelaar? Dan vormt ook deze een kostenpost.

Huren

Er zijn verschillende manieren om een huurwoning te bemachtigen, bijvoorbeeld via een woningbouwvereniging of via een particuliere verhuurder. Deze zal een huurcontract opstellen, waarin alle afspraken staan, ook met betrekking tot servicekosten en administratiekosten. Ook opzegtermijnen staan hierin opgenomen. Neem de overeenkomst dan ook altijd goed door. Kijk ook goed naar regels met betrekking tot medehuurders bijvoorbeeld.

Regels bij medehuurder

Vaak zijn er aanvullende regels als je een medehuurder op het contract wilt laten zetten. Je mag geen misbruik maken van het medehuurderschap. Bijvoorbeeld wanneer je al van plan bent je relatie te beëindigen en medehuurderschap aanvraagt, zodat de medehuurder de woning over kan nemen. Gebeurt dit na langere tijd medehuurderschap, dan kan de medehuurder de woning  in de meeste gevallen wel overnemen als de oorspronkelijke huurder vertrekt.

Welke afspraken in huurcontract?

Naast afspraken over een eventuele medehuurder, staan ook alle andere afspraken rondom de huurwoning in het huurcontract. Binnen 6 maanden na aanvang van het huurcontract kun je het contract laten toetsen bij de Huurcommissie. Deze beoordeelt dan of de huurprijs niet te hoog is. De toets kan nooit reden zijn om de huur te verhogen. Ook afspraken over de opzegtermijn en servicekosten staan in het huurcontract. Controleer ook of deze aan het einde van het jaar verrekend worden.

Huurtoeslag

In sommige gevallen kun je ook huurtoeslag aanvragen als je een huurwoning hebt. Je moet hier altijd 18 jaar of ouder voor zijn. Afhankelijk van de huurprijs kan de minimumleeftijd ook 23 zijn. Daarnaast zijn er grenzen voor inkomen en vermogen waar je onder moet blijven. Op de site van de Belastingdienst kun je je gegevens invullen om te zien of je recht hebt op huurtoeslag.

Leegstandswet

Via de leegstandswet is het ook mogelijk om tijdelijk een leegstaande woning te huren. Hiervoor moet de woning wel aan een aantal criteria voldoen, zo moet het in ieder geval gaan om een voor verkoop bestemde woning. Als je je eigen woning via de leegstandswet wilt verhuren, is het verstandig om toestemming te vragen aan je hypotheekverstrekker. Deze wil er vaak zeker van zijn dat de huurovereenkomst snel kan worden opgezegd als de woning verkocht wordt.

Buren

Als je eenmaal je koop- of huurwoning gevonden hebt, krijg je in de meeste gevallen te maken met buren. De meeste mensen hebben een goede band met hun buren, maar soms ontstaan er conflicten. Bijvoorbeeld over erfgrenzen, verbouwingen of overlast. De meeste problemen kunnen onderling opgelost worden. Als dat niet lukt, schakel dan een buurtbemiddelaar in. In het uiterste geval kun je de zaak voor de rechter brengen.

Heb je een vraag?

Stel je vragen vrijblijvend via het contactformulier

Neem contact op