Vechtscheiding

Ieder jaar gaan ongeveer 33.000 stellen in Nederland scheiden. Van die 33.000 scheidingen eindigt ongeveer 20 procent in  een vechtscheiding. Ook kinderen zijn hier vaak de dupe van, jaarlijks lijden 3.500 ernstig onder de scheiding van hun ouders.

Wat is een vechtscheiding?

Wat een vechtscheiding precies is, is moeilijk te definiëren. Over het algemeen wordt een vechtscheiding gezien als een scheiding die voor de rechtbank wordt ‘uitgevochten’ en waar kinderen bij betrokken zijn.

Een echtscheiding is een emotioneel proces en het is dan ook niet gek dat je je emoties soms niet onder controle hebt. Er is dan ook niet meteen sprake van een vechtscheiding. Er is pas sprake van een vechtscheiding als partners elkaar niets gunnen en alleen hun eigen belangen voorop stellen bij het maken van afspraken. Zo komt het geregeld voor dat een ex-partner probeert om de ander het gezag over de kinderen te ontzeggen. Niet omdat de ander niet goed voor de kinderen zou kunnen zorgen, maar puur omdat men het de ander niet gunt.

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

Alleen al om de kinderen niet de dupe te laten worden van de scheiding, is het belangrijk om op een respectvolle manier van elkaar te scheiden. Er is een aantal manieren waarop je kunt voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt.

Probeer respectvol met elkaar te communiceren

Respect is het sleutelwoord tijdens de scheiding en vaak gaat het hier juist mis. Ga respectvol met elkaar om van het begin tot het einde. Dat begint al bij het eerste gesprek, waarin één van jullie aangeeft dat hij of zij wil scheiden of dat jullie het hier samen voor het eerst over hebben. Geef elkaar de tijd en de ruimte om dit besluit te verwerken en zoek vervolgens samen naar de beste vervolgstappen.

Schakel een mediator in

Het is niet gek als het jou en je toekomstige ex-partner niet helemaal zonder hulp lukt om afspraken te maken en op papier te zetten. Er moet immers veel geregeld worden en je ziet snel dingen over het hoofd of er is een aantal onderwerpen dat gevoelig ligt. Een mediator kan dan hulp bieden. Dit is een onafhankelijke professional die jullie kan helpen om samen naar oplossingen te zoeken en deze uiteindelijk vast te leggen.

Door rustig te blijven en de juiste hulp te zoeken, verklein je de kans op een vechtscheiding en een lange scheidingsprocedure.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Wat is een vechtscheiding?

Wat een vechtscheiding precies is, is moeilijk te definiëren. Over het algemeen wordt een vechtscheiding gezien als een scheiding die voor de rechtbank wordt ‘uitgevochten’ en waar kinderen bij betrokken zijn. Lees meer.

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag