Echtscheidingsconvenant

Download Echtscheidingsconvenant

Laat hier onder je e-mailadres achter om toegang te krijgen tot de download.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een scheiding kun je indienen door via een advocaat een verzoek tot echtscheiding in te leveren. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om een echtscheidingsconvenant op te stellen en dit samen met het verzoek tot echtscheiding in te leveren bij de rechtbank.

Niet verplicht

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is niet verplicht. Jij en je ex-partner kunnen er ook voor kiezen om zelf afspraken vast te leggen in een document. Toch is het wel aan te raden om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Alle afspraken die in het echtscheidingsconvenant staan, zijn namelijk bindend. Dat betekent dat je naar de rechter kunt stappen wanneer je ex-partner zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Als jullie geen echtscheidingsconvenant hebben opgesteld, heb je die mogelijkheid niet.

Zelf opstellen

Een echtscheidingsconvenant mag je zelf opstellen, samen met je ex-partner. Wanneer je dit niet zelf wilt doen, hoeft dit echter niet. Je kunt het convenant bijvoorbeeld ook op laten stellen door een notaris. Een andere optie is de advocaat, die immers toch al betrokken is bij de scheiding omdat hij of zij het verzoek tot echtscheiding in moet dienen bij de rechtbank.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant staan alle afspraken rondom jullie scheiding vastgelegd. Allereerst staan jullie persoonlijke gegevens en die van jullie kinderen in het document vermeld. Vervolgens worden alle gemaakte afspraken opgesomd.

Als jullie minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan een verplicht onderdeel. Hierin staat onder andere beschreven hoe het ouderlijk gezag verdeeld wordt en hoe de omgangsregeling eruit ziet. Over de hoogte van de kinderalimentatie doet de rechter uitspraak.

Ook worden afspraken over eventuele partneralimentatie opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Naar aanleiding van het inkomen van jou en je ex-partner kunnen jullie afspraken maken over wie partneralimentatie moet betalen en hoe hoog deze partneralimentatie moet zijn. Daarnaast moeten er ook afspraken gemaakt worden over de verdeling van het opgebouwde pensioen. In principe hebben jullie recht op allebei de helft, maar jullie kunnen besluiten om zelf voor een andere verdeling te kiezen.

Daarnaast vormen de woning en de inboedel een belangrijk onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Hierin wordt opgenomen wat er met de woning gebeurt, op één van de partners uitgekocht moet worden, voor welk bedrag en hoe de inboedel verdeeld wordt.

Verder worden ook afspraken over jullie spaargeld, schulden en beleggingen opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

De rechter beslist

Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken? Dan kan de rechter uitspraak doen en beslissingen nemen voor jullie. Deze situatie wil je uiteraard het liefst vermijden. Schakel dus een mediator in als jullie er samen niet uitkomen.


Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden