Bemiddeling bij scheiden

Nadat het besluit om te gaan scheiden genomen is, moeten jij en je toekomstige ex-partner afspraken gaan maken. Als jullie nog goed met elkaar door één deur kunnen, komen jullie er misschien wel helemaal zonder hulp uit. Bij de meeste scheidingen blijken er toch altijd enkele onderwerpen te zijn waar partner onderling niet uit komen. In dat geval kan bemiddeling een oplossing zijn.

Wat is bemiddeling?

Een bemiddelaar is een onafhankelijk professional die geen partij kiest voor jou of je partner. De bemiddelaar laat beide partijen hun verhaal doen, zodat de standpunten en belangen duidelijk worden. Vervolgens probeert de bemiddelaar jullie te helpen om zelf met een oplossing te komen die voor beide partijen interessant is. De bemiddelaar helpt het gesprek op gang en kan zelf ook oplossingen aandragen. Maar voordat er afspraken gemaakt worden, worden de problemen dus eerst duidelijk in kaart gebracht. Als jullie tot een oplossing zijn gekomen, wordt deze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Waarom kiezen voor bemiddeling?

Bemiddeling geeft zowel jou als je partner de gelegenheid om je te uiten over welke pijnpunten er zijn en welke mogelijke oplossingen jullie zien. Omdat jullie de afspraken ook echt samen maken, is zeker dat jullie er allebei achter staan. Dit bevordert ook het contact na de scheiding. Een bijkomend voordeel is dat het uurtarief van een bemiddelaar gemiddeld genomen lager ligt dan het uurtarief van een advocaat. Ook verloopt een procedure met bemiddeling sneller dan een procedure via de rechter.

Wanneer toch kiezen voor een advocaat?

Hoewel bemiddeling veel voordelen heeft, is het in sommige gevallen toch verstandiger om te kiezen voor een advocaat. Om een bemiddelingstraject te laten slagen, moeten beide partners gemotiveerd zijn. Als dat niet het geval is, heeft het traject weinig kans van slagen. Het kan dan verstandiger zijn om voor een advocaat te kiezen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden