Starten vanuit de WW

Van alle ZZP’ers blijkt tien procent te starten vanuit de uitkering. De overheid steunt mensen die vanuit de WW voor zichzelf beginnen. Je uitkering hoef je daarom niet meteen op te zeggen.

Twee manieren om te starten vanuit de WW

  • Je kunt ervoor kiezen om voor minder uren een uitkering te ontvangen. Op die manier heb je ook geen toestemming nodig om een bedrijf te starten. Alle uren die je besteedt aan het opzetten van je bedrijf, wordt in mindering gebracht op je uitkering.
  • Veel mensen kiezen ervoor om een startperiode aan te gaan met de uitkering als voorschot. Dat heet de startersregeling. De startperiode geldt maximaal 26 weken. In die periode hoef je ook niet te solliciteren. Achteraf moet je 70% van je inkomsten verrekenen met je WW-uitkering die je tijdens je startperiode hebt ontvangen. Als blijkt dat ondernemerschap toch niet de oplossing is, dan wordt de onderneming gestaakt. De uitkering loopt door zolang je daar nog recht op hebt.

De startersregeling gaat hoogstwaarschijnlijk veranderen

In de loop der jaren zijn er een aantal knelpunten in de startersregeling gebleken. Veel starters vinden de inkomstenverrekening ingewikkeld. Er zijn daarom plannen om in plaats van de inkomstenverrekening achteraf de WW-uitkering tijdens de startperiode van 26 weken te korten met een vast percentage (29%). Dat betekent dat de startende ondernemers hun WW-uitkering kunnen behouden, maar dat die lager is. Deze aanpak is voor iedereen overzichtelijker, levert minder administratieve rompslomp op en is ook goedkoper. Het is nog niet zeker wanneer de wijziging wordt doorgevoerd.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: