Wet kopen op afstand

Als je iets op afstand koopt, bezoek je geen echte winkel. Je doet je aankoop via:

  • Telefoon
  • Fax
  • Een bestelbon uit een catalogus
  • Internet. Steeds meer Nederlanders doen aankopen in webwinkels.

Bij kopen of afstand heb je geen direct contact met de verkoper, je bent geen moment bij elkaar in de buurt. De overheid heeft speciale regels gemaakt over ‘Koop op afstand’. In de wet staat dat je 7 dagen bedenktijd krijgt als je een product op afstand koopt. Je kunt het product dan thuis bekijken en bedenken of je het product wel echt wilt hebben. Als je besluit dat het niet aan je verwachtingen voldoet en het product is volledig in nieuw staat, dan kun je je geld terugkrijgen. Zorg er wel voor dat je het product binnen de 7 dagen bedenktijd terugstuurt. Deze bedenktijd wordt overigens ook wel zichttermijn genoemd.

Wet Kopen op Afstand binnenkort aangepast

Er is vernieuwde wetgeving op komst. De verwachting is dat de termijn om de aankoop te retourneren wordt verlengd naar 14 dagen. Er wordt ook een extra regel opgenomen: de verkoper wordt verplicht gesteld de consument te informeren over het recht om het artikel te ruilen of te retourneren. De termijn om te kunnen retourneren wordt waarschijnlijk 1 jaar. Op dit moment is het echter nog niet zover!

Tip: bewaar altijd een bewijs als je een artikel retourneert. Bijvoorbeeld een bewijs van terugzending van het postkantoor.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: