Erfenis

Er is veel werk te doen als een familielid of geliefde overlijdt, naast alle zaken rondom het overlijden zelf. Zo zijn er bijvoorbeeld de bankzaken van de overledene die geregeld moeten worden, je moet pensioenfondsen en andere uitkeringsinstanties op de hoogte brengen, de huur opzeggen of een woning verkopen en lidmaatschappen opzeggen. Dit kun je alleen regelen als je beschikt over een verklaring van erfrecht. Die verklaring moet je via de notaris regelen. Naast alle organisatorische zaken, heb je te maken met bezittingen en schulden die wellicht aan je nagelaten worden. Ben je erfgenaam, dan kun je dit accepteren of weigeren. Als je een erfenis ontvangt, dan moet je hierover belasting betalen.

Alle erfgenamen moeten samen alle beslissingen nemen

Het afhandelen van een erfenis dient in goede samenwerking tussen alle erfgenamen samen te verlopen. Alle erfgenamen moeten met alle besluiten akkoord gaan. Een meerderheid is niet genoeg. Als één van de erfgenamen het niet eens is met het moment van verkoop van een huis bijvoorbeeld, dan kan het huis niet verkocht worden. Het is raadzaam de hulp van een nalatenschapsafwikkelaar in te schakelen als je niet samen tot een oplossing kunt komen. Die hulp kun je ook inschakelen in het geval van een volmacht. Eén erfgenaam is dan door de andere erfgenamen gevolmachtigd om alles te regelen. Als de andere erfgenamen het niet eens zijn met zijn of haar keuzes dan kan de nalatenschapsafwikkelaar ondersteuning bieden.

Erven met of zonder testament

Als er een testament is van de overledene, dan wordt de erfenis verdeeld zoals hij of zij dat heeft bepaald. Je kunt als erfgenaam de nalatenschap zuiver aanvaarden of verwerpen, of beneficiair. Voordat je ‘zuivere’ beslissing neemt is het raadzaam goed te informeren wat de bezittingen en schulden precies zijn. Als je beneficiair aanvaardt, dan hoef je bij schulden niet zelf bij te betalen. Als de overledene geen testament heeft, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. In het erfrecht zijn standaardregels opgenomen over wie de erfgenamen zijn. Dit wordt versterfrecht genoemd, dat geldt als er geen testament is.

Erfgenamen volgens het versterfrecht zijn:

  • Als er geen kinderen zijn, is de echtgenoot de enige erfgenaam.
  • Als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent en je hebt wel kinderen dan zijn de kinderen de erfgenamen.
  • Als je getrouwd bent en je hebt samen kinderen, dan erft de echtgenoot samen met de kinderen.
  • Als er geen echtgenoot en kinderen zijn, dan erven je ouders en je (half)broers en (half)zussen. Als een broer of zus is overleden, dan erven zijn of haar kinderen dit deel.
  • Als er geen echtgenoot, geen kinderen, geen ouders en geen broers of zussen zijn, dan erven de grootouders. Zijn deze gestorven dan komen hun kleinkinderen daarvoor in de plaats.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's:
Onafhankelijk. Transparant. Eerlijk.