Samenwonen

De meeste stellen die een vaste relatie met elkaar aangaan, zetten na verloop van tijd de stap om met elkaar samen te wonen. Samenwonen is niet alleen een kwestie van verhuizen. Zo moet er financieel ook een hoop geregeld worden. Om de zaken goed te organiseren, kun je een samenlevingscontract (laten) opmaken. Geregistreerd partnerschap of het aangaan van een huwelijk is een grotere stap. Bij elke keuze zijn er financiële, juridische en fiscale gevolgen. Vaak komen deze gevolgen pas bij het beëindigen van een relatie of het samenwonen aan het licht. Het is raadzaam je keuzes van te voren goed af te wegen.

Samenwonen zonder het formeel vast te leggen

Je kunt ervoor kiezen om je relatie niet formeel vast te leggen. Dan heb je geen verplichtingen als het gaat om het onderhouden van je partner. Maar je hebt ook geen recht op alimentatie of een erfenis. Bovendien kun je allerlei voordelen mislopen. Als je langer dan 6 maanden samenwoont, kun je fiscale partners van elkaar worden. Hiermee kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten delen en ben je vaak veel voordeliger uit.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract maak je afspraken over verschillende aspecten die te maken hebben met samenwonen. Denk aan de kosten voor elkaars levensonderhoud en de verdeling van de kosten van de huishouding. Het is verstandig ook op te nemen hoe je bezittingen verdeeld na het beëindigend van de relatie. Als je een partnerpensioen wil ontvangen, is een notarieel samenlevingscontract verplicht.

Geregistreerd partnerschap en trouwen

Het geregistreerd partnerschap en het huwelijk zijn in veel opzichten gelijkwaardig. Beide vormen leg je vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Met het huwelijk of het partnerschap krijg je een reeks rechten en plichten ten opzichte van elkaar.

Kinderen

Ben je getrouwd, dan krijgt het kind automatisch beide echtgenoten als ouder, zelfs als de man niet de biologische vader is. Bij de andere samenlevingsvormen is dat niet het geval. De man of vader moet het kind dan eerst erkennen of adopteren.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's:
Onafhankelijk. Transparant. Eerlijk.