Juridische verzekeringen

Verzekeringen

Met een verzekering kun je risico’s afdekken die je zelf niet kunt of wilt dragen. Een verzekering is een overeenkomst tussen jou en een verzekeraar. In ruil voor premie, neemt de verzekeringsmaatschappij het risico (voor een deel) van je over. Vrijwel alles kun je verzekeren.

Niet voor alles heb je echter een verzekering nodig. Het is vooral verstandig je te verzekeren tegen zaken waar je geen invloed op hebt en waarbij de kosten hoog op kunnen lopen. Verzekeringen die schade dekken die jij (onbewust) kunt veroorzaken, zijn vaak ook interessant. Het is echter wel belangrijk je af te vragen of je het bedrag dat de verzekering uit zou keren zelf ook kunt betalen. Daarnaast is het belangrijk goed na te gaan wanneer en hoeveel een verzekeraar daadwerkelijk uitkeert.


Verzekeringen voor consumenten

Voor consumenten zijn er heel veel verschillende verzekeringen. Een aantal zijn verplicht. In Nederland moet bijvoorbeeld iedereen een zorgverzekering hebben. De meeste mensen sluiten daarnaast ook een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) af. Deze dekt de kosten voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. De verzekering dekt ook schade waar je niets aan kunt doen, zoals een gesprongen waterleiding die schade veroorzaakt bij de buren.

De AVP is niet verplicht in tegenstelling tot de wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) die verplicht is voor iedereen met een motorrijtuig.

Als consument heb je daarnaast met veel verschillende partijen te maken. Je koopt in de winkel en online, je neemt deel aan het verkeer, je werkt voor een werkgever en je hebt te maken met overheidsinstanties. Conflicten liggen dan ook op de loer. Steeds meer mensen sluiten een rechtsbijstandverzekering af om recht op juridische bijstand te hebben zonder dat de kosten enorm oplopen. Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen kun je losse modules afsluiten zodat je alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt hoeft te verzekeren.


Verzekeringen voor huisbezitters

Als woningbezitter of als huurder van een woning kun je bijna alle risico’s verzekeren. De verzekering die vrijwel iedereen heeft is een inboedelverzekering. Deze verzekering geeft recht op een vergoeding bij schade aan je interieur. De schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door brand of door inbraak. De inboedelverzekering verzekert echter niets wat aard- en nagelvast aan het huis zit. Denk aan een schuurtje, de badkamer en de keuken. Hiervoor heb je een opstalverzekering nodig. De verzekering wordt meestal door de hypotheekverstrekker verplicht gesteld. Huurder en eigenaren van een appartement hoeven meestal geen opstalverzekering af te sluiten. Dit doet de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren.

Tot slot kan het voor huiseigenaren en soms ook huurders interessant zijn om een module Wonen af te sluiten bij de rechtsbijstand verzekering. Je hebt dan recht op juridische bijstand bij conflicten met een aannemer over de verbouwing of bij een ruzie met de buren over een erfafscheiding.


Verzekeringen voor ondernemers

Voor ondernemers zijn er een aantal belangrijke verzekeringen. Ze hebben immers binnen de bedrijfsvoering met veel verschillende partijen te maken. Niet alleen met klanten, maar bijvoorbeeld ook met personeel en toeleveranciers. Met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je verzekerd tegen een ontevreden klant die vindt dat je bijvoorbeeld verkeerde adviezen gaf of gebrekkige producten hebt afgeleverd. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt alle schade aan personen of zaken die is veroorzaakt door de ondernemer of zijn werknemers. Het gaat hierbij zowel om letselschade als om materiële schade. Schade die werknemers oplopen tijdens hun werkzaamheden, bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval, is ook verzekerd.

Naast het aansprakelijk gesteld worden liggen ook juridische conflicten op de loer. Bijvoorbeeld onenigheid met met medewerkers die het niet eens zijn met hun ontslag of met toeleveranciers over prijzen. De kosten voor een juridische procedure kunnen hoog oplopen en geven daarnaast veel rompslomp. Een rechtsbijstandverzekering zakelijk biedt je als ondernemer of freelancer recht op juridische bijstand bij conflicten in de zakelijke sfeer.

Tot slot moet je als ondernemer natuurlijk ook denken aan verzekeringen voor je bedrijfspand en de inboedel.


Check regelmatig je verzekeringen

Het is verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld één keer per jaar, alle verzekeringen na te lopen. In een jaar kan veel veranderen. Controleer of de verzekerde bedragen niet te hoog of te laag zijn en of verzekeringen niet met elkaar dubbelen. Als je aangesloten bent bij een vakbond is een module Werk & Inkomen bij je rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld vaak overbodig.

Daarnaast kun je jaarlijks controleren of je nog wel een goede prijs betaalt voor de verzekering. Misschien heeft een andere verzekeraar wel een zelfde of ruimere dekking tegen een lagere premie. Let wel altijd op dat je bij verzekeringen niet alleen op prijs vergelijkt, juist de voorwaarden kunnen het verschil maken.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Juridische verzekeringen: