Inboedelverzekering

Inboedelverzekeringen

De inboedel van je woning kan beschadigen, bijvoorbeeld door een brand, vandalisme of waterschade. Het is niet altijd mogelijk de schade op de veroorzaker te verhalen en de meeste mensen hebben niet genoeg spaargeld om deze kosten op te vangen. Het is daarom verstandig om de inboedel van je woning te verzekeren. Dat kan door het afsluiten van een inboedelverzekering. Niet iedere inboedelverzekering biedt dezelfde dekking. Deze verzekering valt onder de schadeverzekeringen.


Wat is er verzekerd met een inboedelverzekering?

Onder de inboedel valt vrijwel alles dat verhuisbaar is. Denk aan meubels, kleding, apparatuur, boeken en je fiets. Alles wat ‘aard- en nagelvast’ aan de woning zit, wordt niet verzekerd. Daarvoor dien je een opstalverzekering af te sluiten. Wat ook niet onder de inboedelverzekering valt is geld en geldwaardig papier, motorrijtuigen (met uitzondering van bromfietsen) en zaken die bestemd zijn voor industriële doeleinden of handelsdoeleinden. Veel mensen vinden het lastig te bepalen voor welk bedrag zij de inboedel moeten verzekeren. De dekkingswaarde is echter wel van groot belang bij de inboedelverzekering. De meeste verzekeringsmaatschappijen kijken bij schade naar de werkelijke waarde van de inboedel.

Ben je onderverzekerd, oftewel is de inboedel voor een te laag bedrag verzekerd, dan krijg je niet alle schade vergoed. Ben je juist oververzekerd, dan betaal je een te hoge premie. De verzekeringsmaatschappij vergoedt in dat geval namelijk maximaal de werkelijke waarde van de inboedel. De inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars kan helpen om het te verzekeren bedrag te bepalen. Het is belangrijk om jaarlijks de waarde van je inboedel opnieuw te berekenen. In de loop van de tijd neemt vaak het aantal zaken toe en door inflatie stijgt de waarde van de inboedel. Er zijn verzekeraars die de verzekerde waarde van de inboedelverzekering jaarlijks automatisch met een aantal procent verhoogd om deze stijging op te vangen.


Welke dekkingen kun je afsluiten voor een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering kent twee dekkingsvarianten: de extra uitgebreid dekking en de allriskdekking. Onder de extra uitgebreid dekking valt schade door brand, water, blikseminslag, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, storm met minimaal windkracht 7, schroeien en smelten. Bij deze dekkingsvorm vergoedt de verzekeraar alleen de voorvallen die genoemd worden in de polisvoorwaarden.

De allriskdekking geeft een ruimere dekking: alle schade als gevolg van ‘elk plotseling van buitenaf komend onheil’. Bij beide dekkingen worden schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud niet vergoed. De polisvoorwaarden van verzekeraars kunnen onderling verschillen. Het is daarom van belang om inboedelverzekeringen niet alleen op premie te vergelijken, maar ook op de voorwaarden.


Buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering

Niet alle waardevolle spullen gebruiken we alleen in huis. Mensen hebben steeds vaker spullen van waarde opzak. Een tablet gaat vaak mee in de handtas en een dure camera gaat bijvoorbeeld mee naar het pretpark of het bos. De reisverzekering biedt vaak alleen dekking in Nederland als je op vakantie bent. Verzekeraars van de inboedelverzekering spelen daar op in door als onderdeel van de inboedelverzekering een buitenhuisdekking aan te bieden. Waardevolle spullen, zoals elektronica en sieraden, vallen dan ook buiten de woning onder de inboedelverzekering.

Het verschilt per verzekeraar of de schade alleen bij diefstal of ook bij verlies wordt gedekt. Een buitenhuisdekking is ook los af te sluiten, maar dat is vaak duurder. Het is daarom verstandig de buitenhuisdekking af te sluiten bij je inboedelverzekering, dit voorkomt daarnaast de discussie welke verzekeraar uit moet keren.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: