Rechtsbijstandverzekering

ARAG Rechtsbijstand

rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering sluit je af om verzekerd te zijn van juridische bijstand als je te maken krijgt met een geschil. Je kunt advies of bijstand krijgen als je bijvoorbeeld een conflict krijgt over een huurcontract of in de nasleep van een verkeersongeluk. Maandelijks of per kwartaal betaal je een vast bedrag aan premie aan de verzekeraar. Je kunt vervolgens bij de verzekeraar terecht met allerlei juridische vragen.

Daarnaast kunnen juridische medewerkers van de verzekeraar je helpen bij het zoeken naar een oplossing. Op het moment dat er geen oplossing gevonden wordt en de rechter uitspraak moet doen, worden de kosten voor een advocaat vergoed door de verzekeraar. Het voordeel van een rechtsbijstandverzekering is, dat je niet in één keer een groot bedrag kwijt bent op het moment dat je te maken krijgt met een geschil.

Wie bieden een rechtsbijstandverzekering aan?

In Nederland zijn er verschillende verzekeraars die een rechtsbijstandverzekering aanbieden. Daarbij is een verschil tussen de verzekeraars die zich alleen richten op de rechtsbijstand en verzekeraars die ook andere verzekeringen in hun pakket hebben. Daarnaast zijn er ook banken die verzekeringen, waaronder ook de rechtsbijstandverzekering aanbieden. De Consumentenbond testte in 2013 40 gezinsrechtsbijstandpolissen op voorwaarden en dekking voor consumentengeschillen, arbeid en inkomen, verkeer en wonen. Ohra, Centraal Beheer Achmea en Das bieden de beste rechtsbijstandverzekering aan volgens de resultaten. Zij kwamen alle drie met een testoordeel van een ruime 8 als beste uit de test.

De rechtsbijstandverzekering vergelijken

De grootste verschillen tussen verschillende verzekeringen voor rechtsbijstand zitten in de opbouw van de polis en de premie. Bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen moet je daarom letten op de hoogte van de premie, de hoogte van het eigen risico, maar ook op de dekking die de verzekering geeft en de modules waarmee je de verzekering eventueel kunt uitbreiden.

Bij het vergelijken van een rechtsbijstandverzekering is ook de hoogte van het minimale schadebedrag een punt van aandacht. Dat de verzekeringen verder niet veel van elkaar verschillen op de voorwaarden, komt omdat verzekeraars de juridische hulpverlening meestal uitbesteden aan stichtingen, bekend zijn bijvoorbeeld Das, Arag, SAR (van Achmea) en SRK. Zij gebruiken dezelfde modelvoorwaarden als basis voor de verzekering.

de volgende tabel is op basis van de goedkoopste polis met minimaal consument dekking

Logo DAS rechtsbijstand

DAS rechtsbijstandverzekering

prijs: € 12,57

Bij DAS heb je altijd een basisdekking bij je rechtsbijstandverzekering. Die bestaat uit bijstand bij verkeersongelukken meer

 • Gratis telefonisch advies
 • Geen wachttijd
 • Rechtshulp specialisatie
 • Basisdekking verplicht

Polis afsluiten

Logo ARAG rechtsbijstand

ARAG rechtsbijstandverzekering

prijs: € 8,87

Als je je rechtsbijstandverzekering wilt afstemmen op je eigen situatie, dan kan de ARAG Flexpolis rechtsbijstandverzekering een goede meer

 • Eigen risico is mogelijk
 • Juridische specialisatie
 • Duidelijke communicatie
 • Alleen rechtsbijstand

Polis afsluiten

Logo SRK rechtsbijstand

SRK Rechtsbijstandverzekering

prijs: € 10,96

Een groep verzekeraars richtte in 1966 SRK Rechtsbijstand op. Doordat sommige verzekeraars meerdere verzekeringen aanbieden meer

 • Zelf modules kiezen
 • Vaak geen wachttijd
 • Ook dekking mediation en echtscheiding

Polis afsluiten

Logo Interpolis rechtsbijstand

Interpolis Rechtsbijstandverzekering

prijs: € 8,30

Onder het grote publiek is de verzekeringsmaatschappij Interpolis vaak wel bekend. Onder andere dankzij de Glashelder-campagne. meer

 • Uitgebreide dekking
 • meerdere modules
 • Geen eigen risico
 • Basisdekking verplicht
 • Wachttijd 3 maanden

Polis afsluiten

Logo Centraal Beheer Achmea rechtsbijstand

Centraal Beheer Achmea

prijs: € 7,56

Centraal Beheer Achmea. Bij Centraal Beheer Achmea heb je een basisverzekering zodat je altijd bijstand krijgt bij geschillen rondom verkeersongevallen meer

 • Geen eigen risico
 • Voor grote en kleine zaken
 • Geen max. hulp bedrag
 • Altijd basisdekking

Polis afsluiten

Logo InShared rechtsbijstand

InShared rechtsbijstandverzekering

prijs: € 13,88

Veel studenten hebben hun rechtsbijstandverzekering bij InShared afgesloten. Dit een online only verzekeraar en heeft een hip imago. meer

 • Lage premie
 • Ook moderne geschillen
 • Ruime dekking
 • Tussenpersoon DAS
 • Maar 3 modules

Polis afsluiten

Logo FBTO rechtsbijstand

FBTO rechtsbijstandverzekering

prijs: € 8,06

Je hoeft bij FBTO niet voor een basisverzekering te kiezen. Je bepaalt zelf waarvoor je je wilt verzekeren en kunt een keuze maken tussen meer

 • Specifieke modules
 • Ruim aanbod
 • Combinatievoordeel
 • Wachttijd 3 maanden

Polis afsluiten

Acht zaken waar je op moeten letten als je een rechtsbijstandverzekering wil afsluiten:

 1. Welke soorten geschillen dekt de verzekering?
 2. Wat is het minimale financieel belang dat de rechtsbijstandverzekeraar hanteert?
 3. Zorg dat je je niet dubbel verzekert en sla ook de polisvoorwaarden van je autoverzekering er nog eens op na.
 4. Tot welk maximum per geschil en per jaar dekt de verzekering de juridische kosten?
 5. Zijn je kinderen automatisch meeverzekerd? En je partner?
 6. Geldt de verzekering in Nederland of ook in andere landen?
 7. Heb je de vrijheid om zelf een advocaat te kiezen?
 8. Hoe lang is de opzegtermijn? Wordt de contractduur steeds stilzwijgend verlengd?

Wat is de goedkoopste rechtsbijstandverzekering?

Veel mensen zijn opzoek naar de goedkoopste rechtsbijstandverzekering, zij kijken dus vaak alleen naar de premie. Hier spelen diverse verzekeraars op in door lage premies aan te bieden. Een goedkope rechtsbijstandverzekering betekent echter vaak ook dat de dekking van de verzekering minder is. De maximum vergoeding bij juridische conflicten kan lager zijn dan gemiddeld, maar ook kan het zijn dat de verzekering bepaalde zaken uitsluit, zoals een module arbeidsrecht die alleen ontslag dekt en geen bedrijfsongevallen. Bedenk dus goed of een beperkte dekking voldoende is. Budgetpolissen worden aangeboden door bijvoorbeeld Univé, Anker en ASR.

De rechtsbijstandverzekering zakelijk

De rechtsbijstandverzekering zakelijk geeft je recht op juridisch advies en bijstand bij conflicten in de zakelijke sfeer, bijvoorbeeld met leveranciers of medewerkers. Een rechtsbijstandverzekering voor particulieren zal geen zakelijke geschillen tussen jou en een leverancier of ontevreden klant dekken. Wanneer je een eigen bedrijf hebt of je als freelancer werkt, dan is het verstandig om ook een rechtsbijstandverzekering op zakelijk gebied af te sluiten.

Zijn er rechtsbijstandverzekeringen zonder wachttijd?

De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd voor nieuwe klanten. Je kunt dan de eerste maanden geen beroep op de verzekering doen, omdat reeds lopende en voorziene geschillen zijn uitgesloten van de dekking. De wachttijd varieert per verzekeraar, maar kan oplopen tot wel zes maanden. Er zijn rechtsbijstandverzekeraars die geen wachttijd hebben zoals Das. Stap je over naar een andere verzekeraar? Dan geldt de wachttijd vaak niet voor de zaken waar je bij de oude verzekeraar ook voor verzekerd was en die ook onder je nieuwe polis vallen.

Wat zijn de kosten van een rechtsbijstandverzekering?

De kosten van een rechtsbijstandverzekering verschillen per verzekeraar, maar gemiddeld ligt de jaarpremie rond de 150 euro. De meeste mensen hebben 1 of 2 keer in hun leven juridische bijstand nodig. Als je ‘gemiddeld’ bent, dan betaal je in 50 jaar meer premie aan je rechtsbijstandverzekering dan dat je voor een advocaat zou betalen. Vraag je dus af hoe vaak je denkt een beroep te zullen doen op een rechtsbijstandverzekering. Bovendien kan het zo zijn dat je al gedeeltelijk voor rechtsbijstand verzekerd bent via de vakbond of je autoverzekering.

Wanneer is het nodig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten?

De meeste mensen hebben 1 of 2 keer in hun leven juridische bijstand nodig. Als je ‘gemiddeld’ bent, dan betaal je in 50 jaar meer premie aan je rechtsbijstandverzekering dan dat je voor een advocaat zou betalen. De jaarpremie ligt gemiddeld rond de 150 euro. Vraag je dus af hoe vaak je denkt een beroep te zullen doen op een rechtsbijstandverzekering. Bovendien kan het zo zijn dat je al gedeeltelijk voor rechtsbijstand verzekerd bent via de vakbond of je autoverzekering. Bedenk voor welke kwesties je verzekerd wilt zijn en lees hier de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandverzekeraars op na.

Verschillen

Naast opbouw van de polis en de premie verschillen rechtsbijstandverzekeraars over het algemeen vrij weinig van elkaar. De oorzaak hiervan is dat aparte stichtingen de juridische hulpverlening voor hun rekening nemen. Bekend zijn DAS, Arag, Univé en Centraal Beheer Achmea. Al deze stichtingen gebruiken dezelfde modelvoorwaarden als basis. De verschillen waar je op moet letten zijn: de hoogte van de premie, het eigen risico, de hoogte van het schadebedrag en het aantal extra pakketten of modules waarmee je je verzekering kunt uitbreiden.

De rechtsbijstandverzekering afsluiten

Voor je definitief een beslissing neemt waar je de verzekering afsluit, is het belangrijk te bedenken voor welke kwesties je verzekerd wilt zijn. Bekijk ook of je de verzekering eventueel kunt uitbreiden met modules die je in de toekomst nodig kunt hebben. Vrijwel alle rechtsbijstandverzekeringen kun je online afsluiten. Dat maakt het tevens eenvoudig om de verschillende polissen van verzekeraars met elkaar te vergelijken.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Rechtsbijstandverzekering: